Hjem » BPA: Brukerstyrt personlig assistanse for et selvstendig liv » BPA-ordningen: Hvem som omfattes og hva den innebærer
BPA-ordningen: Hvem som omfattes og hva den innebærer
Alle mennesker skal kunne leve sitt eget liv som de selv ønsker. Dessverre er dette vanskelig for mange, noe som for eksempel innebærer at funksjonshemmede ikke får de samme mulighetene som alle andre. Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er et dermed et viktig frigjøringsverktøy. Gjennom en BPA-ordning, vil funksjonshemmede som har stort behov for bistand kunne få assistanse til å leve et tilnærmet normalt liv.
Historikken til BPA-ordningen
BPA-ordningen ble utprøvd allerede i 1994, men ble ikke tatt inn i lovverket før mye senere. I år 2000 trådde endringer i sosialtjenesteloven i kraft, og norske myndigheter utstedte rundskriv I-20/2000 for å informere mer om endringene som ble gjort. I 2005 ble målgruppen som kunne motta BPA utvidet, noe som ble spesifisert i rundskriv I-15/2005. Noen av endringene som ble gjort, var å inkludere personer med utviklingshemming og familier med funksjonshemmede barn. Det ble også tydeliggjort at BPA kan innvilges uavhengig av boform. Fra 2015 trådte rettighetsbestemmelsen i pasient- og brukerrettighetsloven § 2-1 d i kraft. Funksjonshemmede som oppfyller visse kriterier har på bakgrunn av denne bestemmelsen rett til å få tjenestene organisert som BPA. Rundskriv I-9/2015 utdyper lovverket og hvordan det skal tolkes.
Hvem kan få innvilget BPA?
Basert på pasient- og brukerrettighetsloven, er et underliggende krav for å ha rett på BPA at du har rett på nødvendige helse- og omsorgstjenester. I tillegg til dette, stilles det som krav at du:
- Er under 67 år når du søker
- Har et stort behov på minst 32 timer per uke (eller minst 25 timer per uke, med mindre kommunen kan dokumentere at en slik organisering vil være vesentlig mer kostnadskrevende).
- Har et langvarig behov for praktisk bistand på mer enn 2 år
Skulle du ikke oppfylle alle kravene, er det likevel mulig å få innvilget BPA. Det vil da være en vurdering kommunen vil gjøre, og er ikke basert på en rettighet du har. Det er kommunens plikt å vurdere alle søknader, uansett timeantall, og med en god søknad vil du kunne få godkjent en BPA-ordning.
La oss bistå deg
Uansett om du skulle ha spørsmål om BPA-ordningen, ønske å velge oss som din tjenesteleverandør eller ønsker mer informasjon om oss, ta kontakt. Du kan nå oss på telefon 22 150 100 eller e-post post@primaassistanse.no.