Fysisk aktivitet er mer enn bare svette

Tekst: Hege Tegler og Shaqir Rexhaj

Navn: Shaqir RexhalStilling: Markedskonsulent og treningsnarkoman

Bosted: I skog og fjell på Gran

Fysisk aktivitet gir solid psykisk helse

Å være fysisk aktiv betyr ikke at du må melde deg inn i et kult treningsstudio, kjøpe kule trenings klær eller hamstre topp trenings utsyr. Det viktigste med trening er å kjenne at kroppen fungerer godt, få opp pulsen og få mestrings følelse. Endorfiner fra treningen gir smertelindring og lykkefølelse, og er for mange helt fantastisk.

Når man er aktiv sammen med andre, får du sosiale biten bidrar til økt trivsel og godt humør. Utendørsaktiviteter som gir frisk luft og sollys både reduserer stress og øker energinivået, dette igjen er positivt både for livskvalitet og søvn.

I denne artikkelen kan du lese om Shaqir og hva trening har betydd i livet hans.

Aktiv før og etter skade

Shaqir Rexhal har vært en aktiv fyr helt fra han var en liten gutt. Og allerede da merket han at trening og fysisk aktivitet gav han god mestringsfølelse og livskvalitet.

«Livet mitt som barn i landet jeg opprinnelig kommer fra har vært fantastisk. Men siste tiden før jeg måtte forlate hjemlandet mitt, familien min og vennene mine var veldig vond og vanskelig. Men selv da har fysisk aktivitet gitt meg krefter og motivasjon til å se positivt på livet» forteller Shaqir mens han mimrer tilbake.

Da han kom til Norge tidlig på 90-tallet fikk Shaqir et fint nettverk med mange flotte folk. Han fikk fast jobb og var glad for at livet var på sporet igjen. Men i 1995 var han i en bilulykke der han ble hardt skadet og fikk en ryggmargskade.

Livet etter ulykken

Etter ulykken så Shaqir veldig mørkt på livet, han følte at alle mulighetene hans ble borte i ulykken. Etter hvert ble han sendt på Sunnaas, der var det mange gode leger og helsepersonell. De klarte å motivere frem treningsviljen igjen, og etter hvert ble Shaqir en som motiverte andre. «Når man er nyskadet trenger man hjelp til å se positivt på livet. Det hjelper å planlegge dager med fysisk og sosial aktivitet for å få selvtillit og mestringsfølelse tilbake», forteller han.

Etter han kom tilbake fra Sunnaas satt han sammen trenings- og matprogrammer, satt seg høye mål han ville oppnå innen idrett. Han var i aktivitet og følte seg bra. Men han turte ikke lenger det samme som før, og var ikke trygg nok til en del utfordringer - å pigge opp en bratt bakke, kjøre fort på sitski eller sykle med håndsykkel. Han var heldig som hadde folk i livet sitt som kunne være med på trening, men ville ikke mase siden han gjerne vil trene flere ganger om dagen. Så han presset seg selv så hardt at han fikk smerter i skuldre, albuer, nakke og rygg. Han forsto at han trengte hjelp og søkte derfor BPA.

Aktiv med BPA

Han fikk innvilget søknaden og satt i gang med prosessen for å få en god ordning.

«I starten syns jeg det var kjipt å ha med assistenter overalt, men det tok ikke lang tid før jeg forsto at BPA er et supert hjelpemiddel som hever min livskvalitet og selvtillit til et helt annet nivå enn jeg hadde før.»

Med BPA kunne Shaqir fortsette å være aktiv, men snart så han flere muligheter. Da kom lysten til å bidra med forskjellige samfunnsoppgaver, og også engasjere seg i Norges Handikapforbund. Det tok ikke lang tid før han hadde verv i Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS). Og i Lars kan Shaqir bidra mye, hans oppgave der er å øke fysisk aktivitet både lokalt og nasjonalt. Og gjennom ulike prosjekter har de klart å øke aktiviteten hos LARS sine medlemmer, og gjennom det opplever økt trivsel, selvtillit og livskvalitet.

«Dette ga meg veldig mye, mye mere enn jeg noen gang har opplevd fra før. Det å se at jeg kan være en ressurs for samfunnet, og bidra til at folk opplever trivsel og mestring er fantastisk!», avslutter han.