BPA gir frihet til å leve, ikke bare å overleve

Tekst: Idunn Ulvestad Hjermind

Samboere Vigdis Woldengen og Shaqir Rexhaj fra Brandbu jobber begge som markedskonsulenter i Prima Assistanse. Med lang erfaring med assistanse fra eget liv, reiser de rundt i landet på messer og arrangementer for å opplyse om brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Her møter de flere med assistansebehov som ikke tror at tjenesten er noe for dem. Det mener de er synd; - Det handler om frihet til å leve, ikke bare å overleve, sier de.

 

Samboerne hadde vært sammen i halvannet år da en bilulykke etterlot Shaqir lam fra livet og ned i 1995. Alt ansvar for å bistå ham falt den gang på Vigdis og deres nærmeste familie. Det kunne bli mye for Vigdis, som kom sliten hjem fra jobb.

 

- Jeg slet meg nok ganske mye ut på å skulle klare alt. Være kjæreste, kokk, treningspartner og assistent – i tillegg til alt annet. Jeg bekymret meg også for Shaqir, som ble sittende mye hjemme. Begges liv, særlig det sosiale, ble begrenset, sier hun.

 

Vigdis forteller om en periode hvor det føltes som om hun og Shaqir kun eksisterte. Situasjonen var altoppslukende, og det ble lite overskudd til å gjøre hyggelige ting sammen.

 

- Nå, med BPA, føler jeg på et vis at jeg har fått tilbake kjæresten min.

Vigdis og Shaqir på en ferje i en fjord. Fjell tett i bakgrunnen. Vigdis holder rundt Shaqir og smiler, mens hun ser på noe han peker på. Vigdis har på hvit jakke og dus blå jumpsuit. Hun har blondt hår. Shaqir har på svart, tynn boblejakke. Han har mørkt hår og sitter i rullestol.

Skeptisk i starten

Både Vigdis og Shaqir var skeptiske til å motta assistanse utenfra i starten. De hadde fått tilbud om hjemmehjelp fra kommunen, men ingen av dem ønsket at mange tilfeldige mennesker skulle tre inn i deres private sfære, og de ønsket å klare seg selv.

 

- Så fikk vi nyss om BPA. Det er stor forskjell mellom å ta imot bistand fra mennesker man selv har ansatt og er arbeidsleder for, enn å aldri helt vite hvem som kommer den dagen, poengterer Shaqir.

 

Shaqir og Vigdis ansatte assistenter sammen og bygde et team som passet deres liv. At det er god kjemi mellom hele familien og assistenten er viktig, i tillegg til at alle føler seg trygge og komfortable.

 

Med brukerstyrt personlig assistanse har de fått et helt annet liv sammen og hver for seg. De har lavere skuldre og mer overskudd til familielivet, til å være sosiale og til å drive med aktiviteter. Blant annet er Shaqir aktiv innen skyting, fisking og sjakk, i tillegg til at han trener mye og driver med organisasjonsarbeid.

Shaqir på skytebane utendørs. Han står med våpen under et tak, støttet opp av hjelpemiddel for å kunne være i stående stilling. Han har på rød caps, blå jakke og mørke bukser.

- At min nedsatte funksjonsevne ikke har vært til hinder for å kunne fortsette å gjøre de tingene jeg er glad i, kan jeg takke BPA for, sier han.

 

Shaqir har også assistent med på jobb, noe som gjør det mulig for ham å arbeide selvstendig. Da kan han bruke energien på selve arbeidet, ikke alt det som skaper utfordringer rundt.

 

Selvrealisering

Shaqir og Vigdis skulle ønske at flere oppdager hva verktøyet BPA virkelig innebærer og hvor mye positivt det kan tilføre deg og dine. På sine reiser har de møtt flere de tror kunne hatt stor nytte av BPA, men som likevel ikke tenker at det er noe for dem – akkurat slik de en gang gjorde selv.

 

- Det handler om selvrealisering. Mange hadde kanskje hatt en annen livskvalitet dersom de hadde hatt assistanse. Noen har jo en hel treningsøkt bare for å komme seg ut døra, sier Vigdis.

 

Shaqir skyter inn:

 

- Ja, da får du til å komme deg ut døra på egen hånd, men til hvilken pris?

 

Den energien man bruker på slike ting, kunne blitt brukt på andre og mer givende måter, mener samboerne.

 

- Brukte du en time ut døra for å sykle tidligere, er det en time du heller kan bruke på å sykle når du har assistanse. Med BPA assistent settes også lista lavere for det å generelt be om hjelp og å komme seg mer ut, sier Shaqir.

Vigdis og Shaqir på ski. Vigdis har på seg azurblå bukser og mørkeblå hettegenser. Shaqir har på seg en hvit, blå og rød skijakke. Begge har på solbriller. Snøkledde åser i bakgrunnen.

Mestring

Shaqir og Vigdis blir alltid veldig glade når de ser hvor mye det gjør for folk å kunne delta på aktiviteter og føle mestring – muliggjort av assistanse. De anser brukerstyrt personlig assistanse som et hjelpemiddel på lik linje med rullestolen.

 

Vigdis, som også tidligere har jobbet som BPA-koordinator, forteller at mange de møter på messer og arrangementer tror at BPA betyr at de aldri får privatliv, med mennesker klistret tett på seg hele tiden.

 

- Jeg forstår den bekymringen, men det er ikke tilfellet. Som arbeidsleder bestemmer man selv rammene for ordningen og avtaler med assistenten. Du er ikke forpliktet til å benytte alle timene du får tildelt i vedtaket ditt, og kan dessuten spare dem opp; kanskje vil du for eksempel reise bort en langhelg, bistått av assistenter, sier hun.

 

Vigdis og Shaqir oppfordrer folk til å vurdere BPA og snakke med andre som har tjenesten i livet sitt. Kanskje vil du oppdage at assistanse faktisk også har noe å gjøre i ditt!

 

Shaqir og Vigdis på ferje i fjorden. Fjell i bakgrunnen. De smiler mot kamera.

Kontakt oss

Prima Assistanse har lokale kontorer rundt om i hele landet. Ønsker du å vite mer om BPA? Ta kontakt med oss for mer informasjon. Vi besvarer alle spørsmål med glede.

Tlf: 22 150 100

e-post: [email protected]

Kontakt også gjerne vår nasjonale BPA-leder, Aina Hatletvedt: [email protected]

Klikk her for oversikt over våre lokalkontor.