BPA blogg

Søk
Atif sittende i en blå sofa med blå vegg bak. Han har svart hår, blå genser og jeans. Han smiler.

100.000 står utenfor: hvordan kan flere funksjonshemmede inkluderes i arbeidslivet?

Kun 4 av 10 med nedsatt funksjonsevne er i arbeid i Norge, og hele 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet. Dette vil Atif Ilyas gjøre noe med.

Atif, som er blind og bruker funksjonsassistanse slik at han kan jobbe fulltid, deltar nå som ekspert i mangfoldsnettverket «Moving the Needle». Her samarbeider ledende bedrifter som Siemens Energy, Gjensidige og NRK for å styrke mangfold og inkludering i arbeidslivet.

6 personer som sitter i El-innebandy stoler inne i idrettshall

Avdeling Vestland tester El-innebandy med Fjellkameratene  

Prima Assistanse er stolt sponsor av el-innebandylaget Fjellkameratene. Daniel og Erlend, to av våre BPA-koordinatorer fra Prima Assistanses kontor i Bergen, fikk kjørt seg da de prøvde seg i denne fartsfylte idrettsgrenen.

De to er tidligere fotballspillere. Vel og merke på amatørnivå, men de har begge en årrekke med ballidrett bak seg. Kunne dette gi en fordel i møte med El-innebandy?…

gruppebilde av 10 mennesker som sitter i rugbyrullestol inne i en idrettshall

Avdelingsleder i Agder tester rullestolrugby for første gang

Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten til å utfordre seg selv både fysisk og mentalt.

Martin og BPA-assistent foran Paralympics Paris 2024-skilt. Begge smiler.

Frihet til å satse med BPA: Martin (20) konkurrerte i Paralympics

Martin Sørlie Rogne, en 20 år gammel sportsskytter som bor på Jessheim, deltok i Paralympics i Paris 2024 – en imponerende prestasjon som krever dedikasjon og målrettet arbeid. Han har muskelsykdommen Charcot-Marie-Tooths (CMT), og med BPA får han friheten til å satse fullt ut på sporten han brenner for.

To tenåringer og en jente sitter i sofaen med assistent.

Før BPA eksisterte vi mer enn vi levde

I et koselig, rødt hus med utsikt mot fjorden bor Sam og Margaret med sine tre barn, alle barna med den sjeldne diagnosen Angelmans syndrom. Det er et kjærlig og lekent hjem, som samtidig krever konstant beredskap. Med BPA har familien kunnet skape en mer balansert hverdag.

Ung kvinne i elektrisk rullestol utenfor en boligblokk. Grønn jakke, grå bukser. Hun smiler.

Vi markerer CP-dagen

Den 6. oktober markeres CP-dagen, en viktig dag for å øke forståelsen rundt cerebral parese og fremme bedre vilkår for de som har diagnosen. Prima Assistanse markerer denne dagen for å belyse utfordringene personer med CP står overfor, og for å kjempe for likestilling gjennom rettigheter som brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Mer kunnskap om CP gir større forståelse, og bidrar til et mer inkluderende samfunn. …

Ung kvinne med gullmedaljer rundt halsen smiler.

Norges sterkeste BPA-assistent tok gull

Ida Grieg-Falkeid (21) jobber til daglig som BPA-assistent i Prima Assistanse for en ung mann i Sandnes. For 2 år siden begynte hun med styrkeløft. 14. – 15. september 2024 dro hun til Horsens i Danmark og vant gull i Nordisk Mesterskap!

Gruppebilde an festdeltakere på primadagen.

Feiring av Prima-dagen 2024

Hvert år feirer vi Prima dagen. Dette er en dag hvor vi skal feire BPA og hylle våre assistenter, arbeidsledere og alle i administrasjonen. Vi skal se tilbake på det vi har gjort og alle de viktige øyeblikkene.

Portrettbilde av Aina som har kort, blond hår og en blå topp i velour på seg.

Utvidet Fokus på Lederutvikling

«Å finne seg selv som leder i egne omgivelser, spesielt uten tidligere erfaring eller ønske om lederskap, er en utfordrende oppgave» forteller Aina Hatletvedt.
Hun er prosjektleder for det nye lederutviklingskurset, som er ment for arbeidsledere som skal styre egen assistanseordning.

Fowzia foran en bygning. Hun smiler til kamera.

BLI KJENT MED FOWZIA

Fowzia H. Finstad er utdannet innen regnskap og kontoradministrasjon. Hun er sertifisert OK-veileder og har gjennomført ICDP-kurset til BUFDIR, noe som har gitt henne både teoretisk styrke og praktisk trening. Men det er hennes egen livshistorie og erfaringer som har vært den største drivkraften.

Startstreken på Wings for life. Karsten Warholm hopper i sprang. Red bull-bue med mange løpere i bakgrunnen.

WINGS FOR LIFE WORLD RUN 2024

Vi i Prima Assistanse skal delta på Wings for Life, som er et globalt løp – det vil si at folk i hele verden løper. Alt av inntekter fra løpet går til forskning på ryggmargsskader.
I år er løpet 5. mai klokken 13.00. Håper du også vil delta…

Portrettbilde av Karl, som har grått hår og briller.

Karl Henriksen – diskriminering

Karl er 67 år og er blitt pensjonist i år. Han har en sjelden muskelsykdom, som gjør at han har mistet gangen. Han har dessverre opplevd det mange funksjonshemmede nesten daglig opplever, nemlig hverdagsdiskriminering. Og i dette tilfelle i stemmelokalet under valget 2023.

Ivar, en liten gutt i skitski, med en jente som holder han i hånden og en voksen som står bak.

Livet med BPA – og med sitski

Ivar er en glad og energisk gutt på 6 år som får leve et aktivt liv til tross for at han har behov for hjelp til alt av aktiviteter. Han digger fart og at det skjer ting. Ivar vil leve et aktivt liv, akkurat som alle andre gutter på 6 år. Dette får han til fordi han har BPA i livet sitt.

Simen på fotballstadion. Han smiler stort og har supporter-skjerf på seg.

Simen Andersen- Youtuber, Tiktokèr og aktivist

Allerede i 2014 startet han YouTube kanalen «Daniel og Simen» sammen med sin bror, Daniel. Låten «Handcappa ku» ble en stor hit. Etter hvert bestemte guttene å starte inkluderingsdagen.

Hege på scenen foran en Prima Assistanse-logo.

Refleksjoner etter BP-hvA

Jeg har møtt mange politikere og saksbehandlere på veien, og mitt inntrykk er at alle ønsker å levere gode tjenester til innbyggerne i deres kommune. Samtidig ser vi at forvaltingen av BPA ikke alltid er i tråd med rundskriv og rettigheten.

Bokstavklosser som staver ut "Human Rights".

Hva er FN Dagen for funksjonshemmede?

3. desember er FNs internasjonale dag for funksjonshemmede. Dagen skal bidra til bevisstgjøring om situasjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne og stimulere til tiltak som kan gi like muligheter til alle mennesker uansett funksjonsevne.

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert