Hannah tester arbeidslivet: Ulvang-modell

Tekst: Idunn Ulvestad Hjermind

´Hannah tester arbeidslivet´ er en underholdende og viktig miniserie som søker å belyse funksjonsassistanse – en tjeneste som muliggjør at flere funksjonshemmede kan delta i arbeidslivet. 100.000 mennesker med funksjonsnedsettelser står nemlig ufrivillig utenfor. Må det være slik?

 

Sammen med funksjonsassistent tester Hannah Lunden vidt forskjellige arbeidsplasser. Hun har prøvd seg som barnehageassistent, butikkmedarbeider og markedskonsulent. Denne gangen går turen til Ulvang, hvor hun skal være fotomodell. Se episoden lenger ned i saken.

Større mangfold i klesbransjen

Hanna Lunden (23) har siden hun ble lam etter en rideulykke da hun var 14 år gammel engasjert seg for funksjonshemmedes rettigheter, mangfold og likestilling. Dette hadde Ulvang lagt merke til, og sommeren 2021 takket Hannah ja til å bli deres første modell med en funksjonsnedsettelse.

 

- Moteindustrien har en sterk sosial påvirkningskraft. Ulvang var helt enige med meg i at mangfoldet i klesbransjen burde være større. De setter et godt eksempel for resten av bransjen, men også på en større skala, sier hun.

 

Hannah poengterer at det er flere grunner til at representasjon av funksjonshemmede er så viktig:

 

- For det første bidrar det til å fremme et mer mangfoldig og inkluderende - og dermed bedre - samfunn. Så utfordrer det tradisjonelle skjønnhetsstandarder og bryter med stereotypier om funksjonshemmede.

 

Hun mener at mangelen på representasjon i moteindustrien har signalisert at funksjonsnedsettelser og skjønnhet ikke harmonerer.

 

- Det stemmer jo så klart ikke, og det er så fint å se at dette nå begynner å snu.

 

Hannah tror at det å se andre som ligner seg selv positivt representert, blant annet i mote og underholdning, betyr mye for folk og kan bidra til et bedre selvbilde.

Modellbilde av Hannah i Ulvang ullundertøy. Oransje med rutete marius-mønster. Hun ser inn i kamera og smiler.

Foto: Ulvang

Modell med personlig assistent

Ett år senere er Hannah nok en gang modell for Ulvang, som var godt fornøyde med jobben hun gjorde første gang. Denne gangen skal hun fotograferes i over 20 ulike plagg.

 

Da er det fint at funksjonsassistent Gina er med og blant annet kan bistå med påkledning. I rollen fungerer hun som armer og bein. Hun fjerner dermed de praktiske barrierene som ellers ville stått i veien for at Hannah kan jobbe effektivt. I stedet kan hun bruke energien til selve jobben.

 

- Jeg er kanskje ikke en rik supermodell, men personlig assistent har jeg altså, ler Hannah.

 

Hun har funksjonsassistanse også til vanlig i jobben som relasjonskonsulent hos oss i Prima Assistanse.

 

- Det har vært avgjørende for at jeg kan stå i jobb, som er veldig viktig for meg. Det er en mulighet til å bidra til noe meningsfullt med mine ressurser, til å utvikle meg, delta i et fellesskap, og så gir det jo så klart større økonomisk stabilitet.

Hannah sammen med funksjonassistent Gina i fotostudio. Gina har blondt hår og har på seg en mørkeblå t-skjorte. Hannah har blondt hår og har på seg en lysegrå Ulvang-genser, lyseblå jeans og hvite sko. Hun sitter i en elektrisk rullestol. Begge smiler til kamera.

Se episoden:

Funksjonsassistanse er en tjeneste for deg som har en funksjonsnedsettelse, er blind eller svaksynt. Vi hjelper deg gjerne i prosessen og er tilgjengelige for en uforpliktende prat. Les mer om funkass, eller ta kontakt med ditt nærmeste lokalkontor.