Hannah tester arbeidslivet: barnehageassistent

Tekst: Kristoffer Pedersen Brede

´Hannah tester arbeidslivet´ er en miniserie Prima Assistanse har spilt inn i sommer for å belyse tjenesten funksjonsassistanse, også kalt funkass. 100.000 funksjonshemmede står nemlig ufrivillig utenfor arbeidslivet. Kan de egentlig jobbe? Første episode kan du se litt lenger ned i saken.

For å vise dere det store mulighetsrommet funksjonsassistanse kan gi, har vi sendt vår gode kollega, markedskonsulent Hannah Lunden, ut på oppdrag for å teste ulike arbeidsplasser med sin funksjonsassistent. Med et kamerateam på slep har de fått bryne seg på flere vidt forskjellige jobber. Hvordan vil Hannah klare seg som barnehageassistent, og hva med som advokat? Resultatet er en oppsiktsvekkende, humoristisk og opplysende serie.

Hannah og noen barn er rett utenfor den røde barnehagen. Hannah ser overrasket ut i det barna forteller noe spennende.

Første episode

I første episode av ´Hannah tester arbeidslivet´ besøker Hannah og funksjonassistenten hennes Silje Fargeskrinet barnehage. Jobbdagen byr på mange spørsmål og artige kommentarer fra nysgjerrige barn, fulle av energi. Tross jobbens art ble det overraskende få utfordringer, sett bort fra terskler som gjerne er en gjenganger.

- Jeg gleder meg til å kunne vise alle der ute hvor lettvint ting faktisk kan være med funksjonsassistanse, forteller Hannah.

Hun innrømmer at det var først ved å spille inn denne serien at hun virkelig forstod hvor godt likestillingsverktøyet funksjonsassistanse fungerer på tvers av yrker og arbeidssteder. For ikke å snakke om hvor mange muligheter det kan gi for noen med assistansebehov.

- Som funksjonshemmet blir man ofte møtt med en forventning om at man burde bli ufør og nøye seg med det, sier Hannah.

Seks barn i oransje vester står samlet rundt Hannah utendørs. Hannah har på raske skibriller og følger med på hva det ene barnet forteller.

Hannah ble godt tatt imot og ble raskt populær hos barna!

Se første
episode:

Lære om mangfold

Hannah poengterer at funkass gir funksjonshemmede muligheten til å ta sin rettmessige plass som arbeidstakere i samfunnet, og at man med det kan endre holdninger og hvordan funksjonshemmede blir møtt.

- Og det at barn lærer om mangfold på denne måten, det er utelukkende positivt. Det er fint å kunne normalisere funksjonsnedsettelser for dem, og at de kan se at vi som har det både kan og bør inkluderes på lik linje med andre – også i arbeidslivet, sier Hannah med et smil.

Hun forteller at barna tok henne veldig godt imot, og at de hadde mange gode spørsmål. Hvorfor bruker for eksempel rullestolbrukere sko? Og hvor fort kan egentlig en elektrisk rullestol kjøre?

- Funksjonsassistenten min fungerer som mine armer og bein, og fjerner de praktiske barrierene. Det gjorde at jeg kunne ivareta barna på en god måte, og det ble absolutt en vellykket arbeidsdag i barnehagen!

Hannah, funksjonsassistent Silje og barna sitter i ring og spiser lunsj på fotballbanen. Hannah lener seg fremover i rullestolen og prater.

Premiere

Den 3. desember arrangerte vi premierefest for ´Hannah tester arbeidslivet´ på Ingensteds i Oslo. Konferansierer var Hannah selv og Youtube-stjernen Simen Andersen. Det ble en flott kveld fylt med fine og viktige innslag. Det er tydelig at funksjonsassistanse engasjerer!

 

Funksjonsassistanse er for deg som har en funksjonsnedsettelse, er blind eller svaksynt. Vi hjelper deg gjerne i prosessen og er tilgjengelige for en uforpliktende prat. Les mer om funkass her, eller ta kontakt med ditt nærmeste lokalkontor her.

Hannah Lunden og Simen Andersen på scenen på utestedet "Ingensteds" foran et godt publikum. Simen i rutete skjorte og Hannah i svart, glitrende gallakjole. Begge sitter i rullestol. Gammelt fabrikklokale hvor det er veldig høyt under taket.