Hannah tester arbeidslivet: butikkmedarbeider

Tekst: Idunn Ulvestad Hjermind

´Hannah tester arbeidslivet´ er en miniserie Prima Assistanse har spilt inn for å belyse tjenesten funksjonsassistanse, også kalt funkass, og hvilket mulighetsrom dette verktøyet kan gi. 100.000 funksjonshemmede står nemlig ufrivillig utenfor arbeidslivet. Må det være slik? Sammen med sin funksjonsassistent har markedskonsulent i Prima Assistanse, Hannah Lunden, fått i oppdrag å teste vidt forskjellige arbeidsplasser.

 

I første episode prøvde Hannah seg som barnehageassistent. Andre episode, hvor hun prøver seg som butikkmedarbeider, kan du se litt lenger ned i saken.

Kiwi Konnerud

Denne gangen besøker Hannah og funksjonsassistenten hennes Gina Kiwi Konnerud. Her møter de butikksjef Gro, som tar dem imot med åpne armer. Hun stiller seg veldig positiv til å ha en ansatt med en funksjonsnedsettelse.

 

Kan det være at funksjonshemmede kan jobbe som butikkmedarbeidere?

 

- Som jeg sier i episoden har jeg faktisk aldri sett noen i rullestol jobbe i butikk. Men man skulle jo tro at det er mange roller i butikk som kan tilpasses funksjonshemmede, da særlig med en funksjonsassistent som fungerer som armer og bein når praktiske barrierer oppstår, sier Hannah.

 

Hun legger til:

 

- Den eneste representasjonen jeg har sett av dette er i komedieserien ´Superstore´ på Netflix. Der følger man ansatte i en dagligvarebutikk, hvor en av karakterene kalt Garrett er lam og sitter i rullestol. Mer representasjon av dette slaget vil bidra til å skape en holdningsendring.

Bildet viser noen av karakterene inne i dagligvarebtuikken i serien "Superstore". 3 menn og 2 damer, kledd i blå vester. De smiler mot kamera. Karakteren Garrett i rullestol fremst i bildet.

Noen av de ansatte i Netflix-serien ´Superstore´

Se episoden:

En ressurs

Å jobbe i butikk ble en artig opplevelse for både Hannah og Gina, som jobber godt som et team.

 

- Her får du en god deal med 2 for 1, sier Hannah og ler.

 

Hun poengterer at ingen funksjonshemmede er like; hvilke evner man har, hvilken type kunnskap man besitter og hva man mestrer vil så klart være individuelt. Noen vil kanskje passe bedre til en mer praktisk jobb, slik som butikkmedarbeider, andre til en mer teoretisk.

 

- Jeg håper i alle fall at arbeidsgivere i større grad kan åpne øynene for mulighetsrommet, og det at funksjonshemmede er en ressurs. Slik skaper vi et bedre og mer mangfoldig samfunn, sier Hannah.

Nærbilde av Hannah i elektrisk rullestol og funksjonsassistent Gina utenfor kiwi-butikk. De smiler. Begge har blondt hår, mørkeblå Prima Assistanse t-skjorter og svarte bukser.

Fellesskap

Atif Ilyas har fagansvar for funksjonsassistanse i Prima Assistanse. Som synshemmet benytter han seg selv av funksjonsassistent. Han forteller at det å kunne ta del i en form for fellesskap, gjerne gjennom sitt arbeid, er svært viktig.

 

- Man får mulighet til å være en ressurs inn i et samhold av kollegaer, til å utrette ting, utvikle og utfordre seg selv. Det tilfører mening og mye å være stolt av. Så føler man i større grad at ens hverdag er likestilt andres.

 

Atif forteller at også det økonomiske aspektet så klart er viktig.

 

- Mange funksjonshemmede blir ufrivillig uføretrygdede. Unge uføre har en minsteytelse på under 330.000 kr i året. Dermed har de ikke samme muligheter til å oppnå den friheten en mer romslig økonomi kan gi, hvor man for eksempel kan kjøpe egen bolig.

Atif i kontorlandskap. Sitter på en grå puff. Grønn plante i bakgrunnen. Han smiler, har mørkt hår og helsvart antrekk.

Funksjonsassistanse er en tjeneste for deg som har en funksjonsnedsettelse, er blind eller svaksynt. Vi hjelper deg gjerne i prosessen og er tilgjengelige for en uforpliktende prat. Les mer om funkass her, eller ta kontakt med ditt nærmeste lokalkontor her.