Den 16. februar holdt Prima Assistanse webinar med fokus på fysisk aktivitet. Mye av det som har med god psykisk helse å gjøre, bunner i fysisk aktivitet og en hobby å drive med. Det handler ikke om å være best eller raskest, men å gjøre det man brenner for som gir energi og glede. I løpet av webinaret delte Lars Ivar Eilerås, Gunnhild Bottolfsen, Robert Skogvold, Christine Fossaa Utne og Shaqir Rexhaj sine erfaringer omkring det å ha en funksjonshemming og samtidig holde seg i aktivitet.
Sportslige Lars
Før Lars skadet seg for ca. 14 år siden i en fallulykke, hadde han vært innom de aller fleste idretter, gått idrettslinja og var odelsgutt. Han våknet på Ullevål uten å forstå så mye da faren fortalte at han hadde brukket nakken. Hans første tanke var at dette ville han ikke godta, og han beveget seg nedover den tunge veien mot å akseptere at han aldri ville bli som før.
Det begynte med små mål som har fungert som pådrivere og som ga mening i en ny hverdag. Målene endret seg med tiden, de inkluderte studier og drømmen om inntekt som ga rom for en sportsbil. Rullestolrugby ga innpass i en gruppe med likesinnede. Det sosiale, det fysiske og samholdet i gruppen ga friskt mot. Han fikk tips og triks for en enklere hverdag og utallige nye bekjentskap. Bachelorgraden ble fullført, og gjennom rygbymiljøet fikk han tips om jobb i Prima Assistanse. Målene på veien har vært viktige for å føle tilhørighet og for å kunne være seg selv. Assistentene har gjort det mulig å bruke tid og krefter på å nå disse uten å fokusere på alt det praktiske. Det er ikke alltid lett å være menneske, men Lars er opptatt av å gjøre det beste ut av det han har. Sportsbilen står i garasjen og luftes innimellomJ.
Målbevisste Kristine
Kristine er 33 år gammel, og ble lam i en alder av 21 år etter en bilulykke. Det passet dårlig inn i studentlivet og hun visste ikke hva hun kunne forvente. Kristine hadde alltid vært sosial, aktiv og nysgjerrig. Det som betydde mest var å forsøke å fortsette å gjøre mest mulig av det hun gjorde før ulykken, tilpasset den nye hverdagen. Mål ble satt; fullføre studier, flytte for seg selv, teste idretter og bestigning av Galdhøpiggen.
I begynnelsen brukte Kristine venner og familie da hun trengte hjelp. Det siste året har BPA vært et godt tilskudd i livet hennes, og med sin assistent kan hun komme seg på trening akkurat når hun vil. Det har betydd mye å kunne fortsette livet på egne premisser. Sykling, tennis, rugby, basket – med assistent er alt dette innen rekkevidde. Kristine bidrar på mange forskjellige arenaer, det gir henne glede å være aktiv og sosial. Hun jobber i Landsforeningen for ryggmargsskadde (LARS) og er med i styret i Oslo Kajakklubb. Det er så mye glede og mestring i aktiviteter og hobbyer, om man løfter blikket.
Robert, altmuligmannen
Robert er 31 år og har drevet med det meste av aktiviteter gjennom oppveksten. Skating, ski, snowboard og det meste innen vannsport. Motoriserte ting er gøy, og biler en lidenskap. Som passasjer i en bilulykke ble han lam fra livet og ned. På sykehuset fikk Robert mye inspirasjon da han så hvor godt andre i rullestol fungerte, og han brukte nettet til å finne aktiviteter han kunne delta på.
Egne løsninger måtte til for å drive med aktiviteter videre. Etter at Robert godtok at fremtiden var i en rullestol, ble veien enklere. Foreldrene hans fikk blant annet tak i en båt og han kunne igjen dra på hytta. Frihetsfølelsen på vannet er uslåelig for ham, og det finnes heldigvis mange muligheter til å komme seg på sjøen med gode folk rundt og litt tilpassing. Ting tar kanskje tid, men konkrete mål gir fremdrift og noe å se frem til. Vinteridrett er enda en aktivitet Robert brenner for. Med tilrettelegging kan han bevege seg også i bakken. Før han ble skadet, jobbet han som høyspentelektriker og hadde ikke tro på at dette var noe han kunne fortsette med etter skaden. Tilpasningsdyktigheten hans har ført til at han nå er dronepilot.
Gründeren Gunhild
Gunhild fikk en ryggmargskade i 2008 i en terrengsykkelulykke. Hun var realistisk fra begynnelsen og godtok at hun var blitt lam. Hun satte seg et mål om at livet skulle bli så likt det hadde vært tidligere. Ettersom hun hadde en fetter i rullestol, ble han et forbilde for hvordan livet i stol kunne fortsette å være aktivt. Gunhild drev med håndball og innebandy, ja – lagidrett generelt og alt det sosiale som fulgte med. Hun skulle bli turist da hun ble stor – reising har med andre ord alltid vært viktig. I 2011 kom det terrengsykkel på fire hjul, og reisingen forble en lidenskap. BPA gjør at Gunhild får assistanse til alt utstyret og reisingen når hun er ute med terrengsykkel. I tillegg har hun en lidenskap for funksjonelle hjem, og er gründeren som står bak «Funksjonshjemmet.no». Dette er en side som er etablert for å hjelpe andre med å tilpasse sine hjem til ulike funksjonshemminger.
Topptrente Shaqir
Shaqir kom til Norge fra det tidligere Jugoslavia. Den gangen var det vanskelig å få jobb, spesielt for de som ikke kunne språket. Trening åpnet døren for Shaqir. Han kom i kontakt med andre studenter og fikk også jobb. I 1995 var han i en bilulykke og livet ble snudd på hodet. Han gikk fra å være topptrent til å ligge uten å få gjort noen ting selv. Smerter og mangel på tro på fremtiden gjorde at han så mørkt på livet. Han fikk hjelp til motivasjon til trening og kosthold, og rullestoltrening bygde muskler i armer og mage. Dette ga ham ny livsgnist.
Rullestol og snø er ikke bare enkelt, men når han først kom seg ut, så han at trening førte til positivitet, styrke og pågangsmot. BPA har vært en ressurs i dagene til Shaqir, og han mener dette er så viktig at det gagner samfunnet flere ganger enn selve kostnaden. En sykkel fra hjelpemiddelsentralen førte til sykkelturer på opptil 15 mil. Han ble medlem i LARS og ble del av et større fellesskap der han også kunne motivere andre. Folk har godt av å være del av noe, og fysisk aktivitet kan også bidra til sosialt fellesskap.
Stå på!
Lurer du på om noen av disse aktivitetene kan være for deg? Noen ganger kan nye ting virke skumle, men det finnes mye informasjon på forum og YouTube rettet mot aktiviteter tilpasset rullestolbrukere. Som medlem av en interesseorganisasjon er det også masse tilgjengelig hjelp og veiledning og du trenger ikke finne opp kruttet selv. Start der du har mest motivasjon. Vi i Prima Assistanse er opptatt av at alle, også de med en funksjonshemming, skal leve et meningsfullt liv. Ta gjerne kontakt med oss dersom du ønsker tips og råd.
Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?
Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.
Prima Assistanse er stolt sponsor av el-innebandylaget Fjellkameratene. Daniel og Erlend, to av våre BPA-koordinatorer fra Prima Assistanses kontor i Bergen, fikk kjørt seg da de prøvde seg i denne fartsfylte idrettsgrenen.
FN-dagen for funksjonshemmede minner oss om at likestilling ikke er en selvfølge. Til tross for fremskritt som BPA, møter mange fortsatt store barrierer i hverdagen. – Grunnleggende rettigheter må kjempes for hver
Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten