Simen Andersen- Youtuber, Tiktokèr og aktivist

En kald Desemberdag møter jeg Simen Andersen på Teams. Simen er 22år og født med muskelsykdommen Duchennes muskeldystrofi og sitter i rullestol.

Til tross for å sitte i rullestol, er han sjeldent i ro. Simen driver nemlig med EL-Innebandy og er veldig interessert i fotball, musikk og tiktok.

Allerede i 2014 startet han YouTube kanalen «Daniel og Simen» sammen med sin bror, Daniel. Låten «Handcappa ku» ble en stor hit. Etter hvert bestemte guttene å starte inkluderingsdagen. Inkluderingsdagen et prosjekt som blant annet skal forebygge mobbing.

Tekst av: Tamarin Varner

Starten på karrieren til «Daniel og Simen»

Simen forteller at han og broren startet YouTube kanalen fordi de var stor fan av Prebs og Dennis. De Bodde i samme gate som dem og så opp til de. –«Vi hadde veldig lyst å prøve det samme.»

De startet derfor sin egen YouTube kanal der de laget videoene med f.eks. morsomme sanger, spilte dataspill som Fifa og Fort Night og smakte på diverse mat.

I tillegg hadde de noen mer seriøse videoer av livet i rullestol. –«Vi ønsket å hjelpe andre til å se at man kan få til det man vil selv om man sitter  stol, og at man kan være en like stor del av samfunnet.

Han forteller at i starten var det masse hatmeldinger til dem via sosiale medier. – «Vi laget derfor en video om mobbing. Etter den tok TV2 kontakt og da gikk den viralt med 100 000 visninger» sier han med stor entusiasme.

Etter dette ble Daniel og Simen kjente fjes for det Norske folk. – Det er først i ettertid jeg innser hvor mye vi har fått være med på.
Simen nevner blant annet at de ble kåret til årets meningsbærer i 2017, fikk levere ut pris på Gullruten og ble nominert til Gullruten for dokumentarfilmen om han og Daniel.

Gikk viralt

I 2017 laget de sangen «Handicappa ku». – Sangen var egentlig laget litt på tull og vi trodde aldri den skulle slå så godt ann.  Sangen fikk 1,2 millioner avspillinger og gikk virkelig viralt.

I senere tid gikk vi mer og mer over på Tiktok når det begynte å bli populært.

Inkluderingsdagen

Inkluderingsdagen startet egentlig med at de solgte gensere for inntekt til gode organisasjoner. Simen forteller videre -«Vi ønsket å starte noe eget for å gi tilbake de som bidrar til å gjøre det bedre for andre. Vi holdt konferanser der vi blant annet pratet om mobbing, utenforskap og utfordringer.»

Siste inkluderingsdagen var i 2021, men inkluderingsdagen er noe vi har litt tanker om å fortsette med. De kommer gjerne til å gjøre det litt annerledes enn tidligere og kjøre små konferanser flere steder i landet. Det blir i så fall sammen med min far og kanskje neste år.

Jeg spør Simen hvordan sosiale medier har hatt positive og negative innvirkning i forhold til mobbing og utenforskap. – «Det har blitt mindre hat og bedre enn tidligere, men det er fortsatt en del hat og stygge tilbakemeldinger. Da tenker jeg det er best å ikke bry seg om det og la det gå forbi. Ellers har jo inkluderingsdagen og sosiale medier også bidrar til mye positivt.

BPA betyr frihet til å leve

Simen har hatt BPA siden 2019. Han har BPA døgnet rundt med våken nattevakt.
-«Ordningen fungerer veldig fint, jeg bor i egen leilighet og har et eget rom til mine assistenter.»
Tidligere hadde han hjemmesykepleie, men forteller at faren tok det meste. –«Jeg synes det er godt at BPA gjør slik at venner og familie kan være nettopp venner og familie og ikke pleiere.»

Siden han ikke er i ordinært arbeid, har han ikke funksjonsassistent i dag.
Men han hadde dette da han var lærling og forteller at det fungerte fint den gang.
-«BPA har forandret livet mitt helt. Nå kan jeg leve det livet jeg ønsker.»

Daniel gikk bort

Simen følte det var viktig å fortsette med det han synes var gøy etter at broren gikk bort. Det gjorde det lettere å komme gjennom en ellers veldig tøff tid.
-«Første julen etter at Daniel gikk bor feiret vi den vekke. Det var godt å gjøre noe annet, men i 2023  feiret vi den hjemme.

I mediekanalene har Simen ikke gjort store endringer. Han fortsetter med Tiktok som før og fører samme konsept som tidligere.

Fremtiden

-«Jeg tar fremtiden litt som den kommer. Jeg har planer om å drive med musikk og tiktok og er spesielt spent på sangen jeg har laget som kommer ut neste år.

Han tenker seg litt om og sier lattermild med stor entusiasme –«Kanskje blir jeg den første person i rullestol på VG lista. Det må være målet! 

Kunnskap knuser tabu

Med sine videoer vil Simen representere rullestolbrukere i samfunnet. For mer synlighet fører til større forståelse, aksept og kunnskap! Han vil vise at man kan være en like stor del av samfunnet selv om man sitter i rullestol.