Sigve (11) vant årets frihetsøyeblikk – delte premien med klovnene

Tekst: Idunn Ulvestad Hjermind

Sigve (11) fra Overhalla vant årets frihet til å leve øyeblikk 2023. Det syns han var stor stas. Premiepotten på 10.000 kr donerer han til Sykehusklovnene ved Spesialsykehuset for Epilepsi (SSE).

I nominasjonen sendt inn av mor Gjertrud, forteller hun om hvordan BPA gjør at Sigve, som har epilepsi, kan leve et aktivt liv og være ute sammen med venner når han vil – uten at mamma og pappa henger på.

 

På Prima-dagen ble prisen delt ut av forbundsleder i Norges Handikapforbund Tove Linnea Brandvik og administrerende direktør i Prima Assistanse Kristoffer Engelschiøn. Juryen valgte 5 kandidater fra de innsendte nominasjonene, og folket stemte frem vinneren.

 

Hva er frihet?

Under livesendingen av utdelingen i Oslo fortalte Tove Linnea at det hadde vært en krevende jobb for juryen.

 

- For hva er egentlig frihet for et menneske? Heldigvis var alle innspillene ulike; for friheten min er jo ikke friheten din. Drømmen din er ikke drømmen min. BPA er et verktøy som gjør at du kan velge dine mål. Det kan være de store tingene, men det kan også være de helt hverdagslige tingene. Det handler om bursdagen, det handler om å være en mamma, det handler om å kunne ha kompiser, sa hun.

 

Kristoffer fortalte at disse frihetsøyeblikkene som vi har fått se eksempler på, er det Prima Assistanse som BPA-leverandør jobber hver dag for at skal bli tilgjengelig for alle.

Bildet som fulgte med Sigves nominasjon

Stolt vinner

Tove Linnea sa videre at de tingene Sigve forteller om, som å kunne henge med kompiser og spille fotball med gjengen, er det det å være barn og ung handler om; nettopp det å gjøre de tingene man har lyst til.

 

Livesendingen tok deretter turen innom lokalkontoret i Trondheim hvor Sigve var gjest. Han smilte stort da han forstod at han vant, og skvatt kanskje litt da konfettikanonen smalt over ham.

 

- Sigve syns det var kjempestort å vinne. Han ble veldig glad og stolt, og hadde med prisen på skolen dagen etterpå for å vise den frem, sier mor Gjertrud.

 

Sigve vant også to vanngevær, og det ene ville han gi til BPA-assistenten sin Benjamin.

 

Gjertrud forteller at BPA har betydd mye for både Sigve og familien. Assistenten blir en kompis og samtidig en voksenperson som kan være til stede for å håndtere anfall og hjelpe i sosiale situasjoner.

 

- Med BPA får Sigve lov til å være en gutt på 11 år. Han kan dra ut og sykle i gata, besøke kompiser og dra på kino. Han får delta på lik linje og mestre hverdagen. Det er ikke så kult lenger å ha med mamma og pappa. Han har vært veldig bevisst på at han vil være som de andre. Og for oss betyr det at vi kan stå i jobb, være kjærester og foreldre. Så kan søsken få like mye oppmerksomhet, sier Gjertrud.

Sigve smiler mens konfetti faller ned over ham. Han har en blomsterbukett i hendene. Bak ham sitter mor Gjertrud og ved side av avdelingsleder Anniken. Han har på caps, briller, hvit t-skjorte og mørke shorts.

Sykehusklovnene

Premiepotten på 10.000 kr kunne man donere til en valgfri organisasjon. For Sigve var det ingen tvil: det måtte bli Sykehusklovnene ved Spesialsykehuset for Epilepsi. Han har nemlig tilbragt mye tid på sykehus fra han var bare 6 uker gammel, og har hatt stor glede av dem.

 

- De har spredd glede når ting har vært vanskelig og blodprøver skulle tas. De gode stundene med dem har betydd så utrolig mye. Sigve har gleda seg og vært spent når han skulle på sykehus, og hver gang har vi vært så heldige å møte dem, forteller Gjertrud.

 

Prima Assistanse møtte klovnene Circa og Lily, også kalt Marianne Jonger og Line Starheimsæter, på SSE for å overrekke gavesjekken, som de ble veldig glade for. Administrerende direktør Kristoffer kunne fortelle at han var glad for at pengene gikk til akkurat dem.

 

- Vi jobber med mennesker i mange forskjellige situasjoner, og ser at humor er et viktig virkemiddel. Derfor er det en av kjerneverdiene i Prima Assistanse. Da ble det en god match, sier han.

Sykehusklovnene Circa og Lily poserer med den store gavesjekken inni en frodig busk. De smiler til kamera.

Verdens beste jobb

Klovnene syns de har verdens beste jobb. Marianne forteller at det er så fint å kunne gjøre en forskjell og bruke skuespillerprofesjonen på noe som ikke handler om seg selv. Alle klovnene er utdannet scenekunstnere. Line liker godt muligheten til å treffe mange forskjellige folk og barn i et kreativt yrke.

 

Mens vi snakker med dem kommer en gutt ut fra sykehuset med sine foreldre. Han vil gjerne ta bilde med klovnene, og de stiller villig opp, tøyser og tuller. Det er tydelig at jobben de gjør er viktig, og at gleden de sprer er stor. Gutten går derfra med et stort smil, kanskje med litt slitne magemuskler etter å ha ledd så mye.

 

- Vi prøver å virvle opp noe magi oppi alt. Få barnet til å føle seg litt som sjefen igjen, og at de har fått tilbake styrke. Hele familien er jo i en krise, og det får vi ikke gjort så mye med, men vi kan gjøre noe med et lite øyeblikk der og da. Så får de litt fri fra sykdommen, sier Marianne.

 

Marianne og Line hilser til Sigve:

 

- Tusen takk for at du tenker på andre barn og for at du er så fantastisk. Vi digger deg!

Kristoffer holder gavesjekken med klovenen Circa. Klovnen Lily står med rumpa i været og hendene på bakken mens hun smiler mellom sine egne ben.