På ferie med assistenter i kofferten

Bilde av et SAS-fly ved en gate på en flyplass. Bildet har påskriften «frihet til å leve».

Når jeg pakker kofferten for å dra på ferie må jeg også ha plass til assistenten i kofferten. Når man har et assistansebehov er det også med på ferien, for mange av oss som har brukerstyrt personlig assistanse (BPA) betyr det at assistenten er med i kofferten. Eller altså, assistenten skal få slippe å ligge i kofferten da, det kan jo ikke akkurat være god HMS. Fordi det å ha med en assistent på tur krever litt ekstra planlegging, er dette en liten guide, en pakkeliste kan du godt kalle det. Rett og slett noen tips, triks og råd på hvordan best mulig få en bra ferie med BPA.

Det nærmer seg sommeren, ferietid. Å reise med BPA er ikke så vanskelig som man tror, men det krever litt planlegging. Jeg har alltid elsket å reise, friheten av å sette seg på et fly til en annen del av verden er enorm. Så da jeg fikk assistenter var noe av det første jeg gjorde å planlegge min neste ferie. Endelig kan jeg reise uten å være avhengig av hjelp fra familie og venner.

Bilde av rullestolbruker Ingrid Thunem foran Eiffeltårnet i Paris.Det som kanskje er det viktigste for å få en vellykket tur med assistenter er god planlegging på forhånd. Du må tenke igjennom, hvor skal du, vil du trenge en, to eller tre assistenter? Hvilke assistenter passer å reise med? Hvordan skal dere bo? Når du har planlagt det praktiske rundt ferien og en assistent har sagt ja er det viktig å lage en reiseavtale. I avtalen skal det stå hvor mange timer assistenten skal jobbe, hvordan dere skal bo og hvordan du betaler for kost. Det er viktig at dere lager en arbeidsplan og er enige om hvordan arbeidet skal fordeles. Dette er veldig viktig for å unngå konflikter. Om det er mulig bør assistenten ha eget rom, det er viktig å kunne trekke seg tilbake og å ha litt fri. Husk at selv om dere er på reise skal assistenten ha fritid og mulighet for hvile.

Når det kommer til kost er det to muligheter, enten kan assistenten få utbetalt kostpenger, eller så dekker du maten og tar vare på kvitteringer. Hvilken måte som er best vil variere fra reise og ordning til ordning. Det lureste er å prøve seg frem, se hva som fungerer for deg. Med BPA har man driftsmidler, dette er midler du kan bruke for å få dekt ekstra utgiftene du har fordi du reiser med assistenter. Snakk med din kontaktperson i Prima for å få oversikt over hvordan du går frem for å få utgiftene refundert.

Det viktigste før reisen er at du og assistenten signerer reiseavtalen, samt har en god dialog om hvordan det skal bli på tur. Når dere er borte er det viktig å forholde seg til den oppsatte planen, nyte ferien og kose seg litt ekstra. BPA frihet til å reise, frihet til å leve.

Bilde av en skyfull himmel tatt fra vinduet til et fly.

Teksten «God tur» med signatur til Ingrid Thunem, arbeidsleder og rådgiver i Prima Assistanse.
[email protected]