Muligheter, ikke begrensninger – døvblinde Hans Joakim fullførte New York Marathon

Tekst: Hege Tegler

New York Maraton  i 2022, Hans Joakim er i mål etter gjennomført løp sammen med assistent Sindre og datter Kari.

 

Hans Joakim Riise (68) blir gradvis mer og mer svaksynt samtidig med at hørselen også svikter, og han er i dag definert som døvblind. Han bestemte seg tidlig for å ha fokus på muligheter og ikke begrensninger. I 2022 sto han på startstreken til New York maraton for andre gang. Første gang var i november 2019.

Å leve, ikke overleve

Etter et besøk hos øyespesialist i 2001 viste det seg at Hans Joakim hadde en degenerativ sykdom på netthinnen. Sykdommen utvikler seg gradvis. På Hurdal syn-og mestringssenter for blinde og svaksynte og Eikholt nasjonale ressurssenter for døvblinde i Drammen, fikk han mulighet til å teste ut ulike aktiviteter.

 

-  Jeg fikk prøve klatring og andre aktiviteter som kunne tilpasses meg med riktig assistanse. Det gav mersmak, forteller Hans Joakim som tidligere var en ivrig jeger. Han ville ikke gi opp en aktiv livsstil selv om synet ble gradvis borte.

 

Achilles Norway

Med et brennende ønske om å være aktiv kom Hans Joakim i kontakt med Achilles Norge. Achilles er en forening for alle med nedsatt funksjonsevne, og formålet er å komme i gang med fysisk aktivitet. Foreningen har som mål at flest mulig med nedsatt funksjonsevne skal kunne drive med fysisk aktivitet og idrett på sitt hjemsted. Achilles jobber også for at medlemmene skal kunne delta på idrett-, trening og sosiale arrangementer både nasjonalt og internasjonalt.

 

Det største idrettsarrangementet Achilles deltar på til nå er New York City Marathon som arrangeres første søndag i november. Hans Joakim startet å trene – målet var New York og maraton.

Hans Joakim i gul trøye smiler foran en plakat med New York City Marathon-tekst og arrangementets sponsorer. Assistent holder rundt skulderen hans og smiler. Han har på neongul trøye. Begge har medaljer rundt halsen.

New York Maraton 2019. Hans Joakim har gjennomført løpet sammen med assistent og svigersønn Christian.

Maraton med hyssing

New York City Marathon er verdens største maratonløp med ca 50.000 deltakere, som årlig blir arrangert i den amerikanske metropolen. I 2022 sto Hans Joakim på startstreken med en hyssing mellom seg og assistent Sindre Roald Stølsstokken. Tre år tidligere, i 2019, deltok Hans Joakim også på det prestisjetunge løpet. Da med svigersønn Christian Brevik som ledsager. Under maraton 2022 var datteren hans, Kari Vartdal Riise, også ledsager på siste halvdelen av løpet.

 

- Det er så mange løpere, derfor holder jeg og assistenten fast i hver vår ende av en hyssing. Om jeg blir usikker, kan jeg trekke assistenten nærmere meg med hyssingen. Vi bruker også ulike koder for å angi retning, svinger og høydeforskjeller i terrenget mens vi løper, forteller Hans Joakim. Det er mye latter i stemmen hans når han forteller at det ble noen knall og fall gjennom bydelene i New York.

 

Det er et eget startområde for funksjonshemmede, men etter 4-5 kilometer kommer alle inn sammen med hovedfeltet. Løpet starter tidlig om morgenen, og deltakerne løper gjennom 5 bydeler i New York. Hans Joakim hadde satt seg et mål om å gjennomføre løpet på under fem timer. Da han kom i mål etter fem timer og fire minutt, var han litt skuffet.

Assistenter med mening

I 2020 fikk Hans Joakim BPA.

 

- Det er viktig å ha assistenter som kan følge opp det jeg ønsker å gjøre, forteller Hans Joakim. Han ansetter ulike assistenter til ulike gjøremål; en som er god på data og mobil, en som er flink på treningsstudio, en som liker praktisk arbeid. Summen av assistentene gir ham et fullverdig liv.

 

Hans Joakim har erfart utfordringer med rekruttering, både med å rekruttere og beholde assistenter. Men med tiden han har klart å bygge opp en god ordning med ulike assistenter.

 

Sammen med assistent Sindre har Hans Joakim klatret en del i klatrehallen i Ålesund. Assistenten sikrer ham og gir veiledning opp klatreløypene. - Jeg ser ikke klossene, så han gir instruksjoner som dette: rød kloss 40 cm til høyre. De bruker kommunikasjonsutstyr slik at Hans Joakim får instruksjonen rett inn i øret via høreapparatet. Det gjør at han kan få med seg instruksjonene også når han er langt oppe i klatreveggen.

 

- Kan jeg fortelle at jeg er veldig fornøyd med Prima?, spør Hans Joakim midt i intervjuet. - Jeg er kjempefornøyd! Jeg har en fin kontaktperson, dere er fleksible og strekker dere langt. Jeg har anbefalt Prima til de jeg kjenner som har fått innvilget BPA.

Hans Joakim løper sammen med assistent over fotgjengerovergang. Grønne trær i bakgrunnen. Grå skyer. De er knyttet sammen med en hyssing.

Ålesund Maraton 2022. Hans Joakim gjennomfører løpet sammen med assistent Sindre.

Fortsatt i jobb

Hans Joakim har arbeidet i medisinsk nødmeldetjeneste (AMK) i 30 år. I sitt virke har han hjulpet mange mennesker i krise. Nå jobber han med utvikling av kvaliteten i tjenesten, og har ansvar for behandling av avvik og klagesaker i AMK. Han har eget kontor, med tilpasset pc og lyd som kommer direkte inn på øret. Sammen med seg på jobb har han både funksjonsassistent og førerhund.

 

- Tilpassa hjelpemidler gjør at jeg fortsatt kan være i arbeid. Det er veldig kjekt å kunne bidra i arbeidslivet, og det er godt å ha et kollegium. Jeg er litt den syvende far i huset, men jeg får brukt kompetansen min og det gjør dagene mine meningsfulle, sier Hans Joakim.