Livet tok en brutal vending: BPA lettet situasjonen

Tekst: Malin F. Pedersen

Da Rolf havnet i en alvorlig bilulykke ble livet snudd på hodet. Et plutselig hjelpebehov i hverdagen gjorde at han måtte finne en løsning.

Rolf Jacobsen (62) fra Kristiansand har vært gift med Dorte Kvist (62) i 32 år og driver eget firma. Livet fikk en brutal vending da de havnet i en bilulykke i januar 2022. En bil traff deres bil bakfra i 200 km/t, og Rolf fikk en såpass alvorlig skade i ryggrad og ryggmarg at han endte opp lam og avhengig av rullestol. Det gjorde at hverdagen ble helt annerledes enn det de hadde vært vant til.

Vanskelig å be om hjelp

Med et plutselig hjelpebehov ble dagligdagse gjøremål en utfordring. Rolf kunne ikke lenger bidra like mye i hjemmet slik han tidligere hadde gjort, og store deler av arbeidet havnet på konen Dorte. De så begge at det ble ekstra tungt for henne å drive hele husholdningen, i tillegg til å være i jobb.

 

– Det ble ganke slitsomt for henne, og jeg vegret meg noe for å be om hjelp, sier Rolf.

 

Han ønsket ikke å være en belastning for sin kjære, og etter opphold på Sunnaas sykehus og CatoSenteret fant de en løsning.

 

BPA forandret hverdagen

I desember 2022 fikk Rolf brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Dette gjorde dagliglivet bedre. Nå fikk han mulighet til å bidra mer i hjemmet.

 

– BPA har lettet situasjonen utrolig mye for meg med de daglige gjøremål som jeg som hjemmeværende skal gjøre. Til dette har jeg nå BPA, som vi ble positivt overrasket over å få innvilget, sier Rolf fornøyd.

 

Med assistenter som fungerer som armer og bein tar Rolf nå mer del i alle dagligdagse gjøremål. Å handle har for eksempel blitt mye enklere. Assistentene hjelper også til under matlaging, som er en stor lidenskap han har.

Selfie av Rolf. Han er svært korthåret, har brune og runde briller på seg, tredagers-skjegg.

Arbeidslederrollen i egen BPA-ordning

– Jeg har drevet eget foretak i 23 år, så rollen er ganske kjent og uproblematisk, sier Rolf.

 

Han utdyper også at assistentene hans er voksne og ansvarsbevisste. Det er lettere å be assistentene gjøre ting, enn å måtte be sin kone om hjelp i en allerede travel hverdag.

 

– Å be assistentene om hjelp, eller rettere sagt, å gi dem oppgaver, er mye enklere. Det er en del av deres stillingsinstruks å være armer og ben for meg.

 

Positivt syn på situasjonen

Å få BPA var en lettelse for både Rolf og Dorte. Samtidig har det vært uvant å ha en ekstra person å forholde seg til. Men paret er optimistiske, og de er glade for at hverdagen har blitt enklere for begge to.

 

– Assistentene er hos meg hovedsakelig på hennes arbeidsdager, men det er klart det er uvant. Etter hvert venner vi oss til hverandre, sier Rolf.

Rol har på brune briller. Han har hvitt og grålig, kort skjegg. På seg har han en boblevest i svart og en grå genser.

Malin F. Pedersen (29) skriver frilans for Prima Assistanse.

Hun har selv BPA, er engasjert i frivillig verv og er glad i å skrive. Hun brenner for at funksjonshemmede skal ha en god hverdag og bli sett på som en viktig del av samfunnet. Gjennom skriving setter hun ansikt på de det gjelder og forteller deres historie.

Nærbilde av Malin. Hun smiler stort til kamera. Hun har mørkerødt, kort hår og lugg som når henne til kinnet. Hun har rød leppestift. Hun har en nesering.