Kjetils hjørne: funksjonsassistanse

Tekst: Kjetil Solheim

Kjetil jobber som fagkonsulent i Prima Assistanse. Han brenner for at BPA skal fungere som et likestillingsverktøy for alle, og at flest mulig skal få vite om brukerstyrt personlig assistanse. Som tidligere avdelingsleder i firmaet har Kjetil jobbet tett på mange av aspektene med BPA – i denne spalten deler han noen av sine betraktninger om disse.

Kjære HODEJEGER,

Jeg er klar over at dette kan virke som et litt søkt spørsmål, men jeg prøver likevel:

Hvilke deler av kroppen må være ute av funksjon for at man ikke er attraktiv på arbeidsmarkedet lengre? Kan mine manglende hår på hodet være nok?

Om jeg har skjønt det riktig er det slik at den gode kompetansen og egenskapene du ofte er ute etter sitter i hodet.

Det er vel derfor det kalles hodejeger?
Det er vel derfor å være hodeløse høns ikke er ansett som et positivt komplement?
Det er vel derfor en snakker raust om vinnerskaller?
Det er vel derfor det «å miste hodet» i en situasjon er litt kjipt?
Det er vel derfor... Ja, jeg tror du har skjønt greia!

På samme måte som at noe av det første folk legger merke til med meg er mitt hårløse hode, er det mange som bare ser det fysiske beviset på funksjonshemming hos dem som har det.

Forskning viser at man halverer sjansen til å bli innkalt til intervju dersom det opplyses om at man har en funksjonshemming. Så av en eller annen grunn blir faktisk min manglende hårvekst vurdert som mindre problematisk i en rekrutteringsprosess, enn manglende bevegelse i for eksempel knær. Dette på tross av at den største forskjellen mellom oss er at jeg helst vil ha en kontorstol med 5 små hjul, og den med funksjonsnedsettelse klarer seg med sin medbrakte stol med 4 hjul.

To av mine dyktige kollegaer, Kim og Kine, er mellomledere i vårt firma og tilfører bedriften og samfunnet stor verdi hver dag med sitt arbeid. Den gode kompetansen deres er ikke avhengig av å skulle klare å bøye knærne.

Felles for dem er at de benytter seg av NAV sitt kanskje beste likestillingsverktøy i arbeidshverdagen sin - nemlig funksjonsassistenter på jobb!

Les gjerne mer om funksjonsassistanse HER