Frihet til å være dyrekjær og plantegal

Med en fysisk funksjonshemning kan det være utfordrende å drive med diverse interesser, men med BPA (brukerstyrt personlig assistanse) er det mulig for meg. Med BPA kan jeg ha både kjæledyr og planter i mitt hjem.

Som muskelsyk rullestolbruker kan det være vanskelig å finne seg en hobby man kan holde på med, spesielt hvis man henger seg opp i at man vil gjøre det helt selv. Man vil jo så gjerne, men kroppen er ikke alltid enig. Er man da av den type person som klarer å se at man kan få til mye mer bare man er villig til å ta imot hjelp, så åpner det seg plutselig flere dører.

Jeg har selv noen interesser som jeg ikke kunne hatt uten brukerstyrt personlig assistanse BPA. Jeg er veldig glad i både dyr og planter, men jeg kan ikke ta vare på de på egenhånd. Jeg har en liten hund. Hun trenger lufteturer, mat og vann, pelsstell og kloklipp. Jeg har også et akvarium. Det trenger vannbytte og rens, fiskene må ha mat og pumper og varmekolbe må ha tilsyn. I tillegg har jeg mange planter. Disse trenger vann, stell og ompotting. Uten assistenter kunne jeg ikke gitt disse levende vesnene det de trenger for å ha det bra. Men heldigvis har jeg BPA!

Mine assistenter hjelper meg med både dyr og planter. Her er det derfor veldig viktig å ha assistenter som lytter til meg. En hund krever mye, og alle hunder har ulik personlighet. Derfor er det viktig at assistentene blir godt kjent med hunden, og at de behandler henne på den måten jeg ber om. Hvis hunden ikke blir behandlet riktig, kan de fort bli redd og usikker. Min hund betyr alt for meg, så her i huset er det et krav at hun behandles riktig. Og det samme gjelder akvariet. Vet man ikke hva man gjør, så kan det gå veldig galt. I mitt akvarium bor det 60-70 fisk. Det er veldig mange liv, og som alle andre liv skal de respekteres og tas vare på, selv om de er små. Jeg har kunnskapen, så assistenten trenger bare å gjøre som jeg sier. Og planter krever også kunnskap, spesielt når man har mange ulike. Her kunne jeg derfor ikke hatt assistenter som heller gjør ting på sin måte og ikke lytter til meg. Det gjelder selvfølgelig mange andre områder også, men aller mest når det handler om noe levende. I hvert fall for meg. Her kommer dyr og planter først.

Bilde av artikkelskribent som sitter ute i rullestol med en hund på fanget. De kikker begge ut mot horisonten. I bakgrunnen skimtes vann og fjellformasjoner.

Det er klart jeg skulle ønske at jeg kunne gjøre alt selv, i og med at dette er mine interesser og hobbyer. Men jeg kan ikke det. Og når alternativene da er å enten la være å ha dyr og planter, eller få hjelp av assistenter til å ta vare på de, så er valget enkelt for min del. Jeg trives med levende liv rundt meg, så det hadde blitt stusselig uten små poter som tripper på gulvet, et akvarium som lyser opp rommet og planter som gjør stua mi til en liten jungel. Jeg er derfor glad for at jeg har BPA. Da kan leve som jeg vil.

Bilde av et rosa trillebår fylt med fargerike blomster.