Frihet til å satse

Tekst: Hege Tegler

Martin Sørlie-Rogne bruker sin assistanseordning for å bygge egen idrettskarriere. Nå drar de til VM.

Høye mål

Med et langsiktig mål om OL i 2024, reiser Martin Sørlie-Rogne til VM i Paraskyting lørdag 5. november.

- Målet under VM er å jobbe teknisk godt, så får vi se hvor mange poeng det blir. Det hadde vært gøy å skyte opp mot min egen verdensrekord for junior, men det er et hårete mål i mitt første VM, sier Martin med et smil. Han er en av tre norske utøvere som har kvalifisert seg til paraVM, men Martin er den eneste som er kvalifisert til alle øvelsene. Det betyr 10 dager på reise og tre konkurranser for den dedikerte idrettsutøveren.

Med på turen skal han ha med en BPA assistent. Begge gleder seg til å oppleve hva VM har å by på.

- Vi har fått god hjelp av lokalkontoret til Prima Assistanse på Innlandet for å lage en god reiseavtale. Den ivaretar både fleksibiliteten jeg er avhengig av for å prestere godt og assistentens rettigheter.

Martin med skytedrakt og våpen. Han har et bord foran rullestolen til å lene seg på.

Satse med BPA

Martin har en muskelsykdom som gjør at han er avhengig av assistanse i hverdagen. 18-åringen var første parautøver som startet på NTG, Norges Toppidrettsgymnas i Kongsvinger. Martin trener mellom 10 og 12 økter hver uke, og bruker assistentene aktivt.

- Jeg hadde ikke kunne bo for meg selv, gått på skolen og satset på skytingen uten BPA-ordningen min, forteller Martin.

BPA-assistenten bærer utstyr, hjelper meg opp i skytestilling, monterer skytebord og løfter rifla opp i fjæra og på skulderen. I tillegg hjelper assistenten til med å lade skuddene mellom hver runde.

Martin har ansatt flere assistenter som har skytterkompetanse. I tillegg til å assistere kan de bidra med tips og veiledning underveis. – De lærer jo også ting som de kan ta med seg inn i egen satsing, så det er en vinn-vinn situasjon, forteller Martin.

Martin er på skytebane med assistent. Assistenten har på svart bukse og beige genser. Martin i rullestol med oransje drakt.

Pust

Martin er en rolig og sympatisk gutt, men man merker at han er dedikert og jobber målrettet for å nå sine mål.

- Mye ligger i det mentale, forteller Martin. For å bli en god skytter må man være fokusert og rolig, også under press. Han forteller at det å kunne kontrollere puls og pust er helt avgjørende for å hevde seg i toppen.

Prima Assistanse som sponsor

Prima Assistanse sponser Martin, men også flere idrettsutøvere og idrettslag for funksjonshemmede.

- For oss er det viktig å være en leverandør som bidrar til at funksjonshemmede får muligheter på flere arenaer, sier administrerende direktør Sjur Tveito. Særlig spennende er det med utøvere som bruker sin BPA-ordning strategisk inn i satsningen for å utvikle seg som utøver.

Lykke til i VM, Martin! Vi i Prima Assistanse heier på deg.

Martin sammen med en annen skytter på bane. Skytteren har hvit drakt med svarte og oransje detaljer. Begge sikter.