Leve hele livet, også med demens
En viktig målsetting i regjeringens kvalitetsreform «Leve hele livet» (Stortingsmelding nr. 15, 2017-2018) er å tilrettelegge helsetilbudet for eldre på en måte som gjør at en kan mestre livet og bo hjemme så lenge som mulig. Reformen skal også bidra til at pårørende ikke sliter seg ut.
De enkelte tilfellene jeg kjenner til hvor en person under 67 år med demens har fått BPA har dette fungert svært bra, både for personen selv og pårørende. Når regjeringen nå har fjernet den øvre aldersgrensen på BPA er hensikten at personer som har BPA ikke skal miste tjenesten når de fyller 67 år. Det er en veldig positiv endring – men hvorfor ikke gå enda lenger og inkludere også eldre personer med demens i målgruppen for BPA?
Brukerstyring er viktig for en person med kognitiv svikt og hans eller hennes nærmeste. BPA er en ypperlig måte å verdsette og bruke pårørendes kunnskap om personen med demens i selve utformingen av tjenesten. Gjennom en trygg personlig assistent som kjenner personen godt kan pårørende få være kjæreste, sønn eller datter, og unngå å bli utbrent i hjelperrollen.
Når personen med demens får personlig assistanse til daglige aktiviteter vil det også frigjøre ressurser hos sykepleiere, som da kan bruke sin kompetanse på mer direkte helsefaglige og medisinske oppgaver. Dette vil være et viktig bidrag til løsning av eldrebølgens utfordringer for helsevesenet.
Oppfordringen går til både kommuner og statlige myndigheter. La oss utvide rammene og ta i bruk BPA som alternativ modell for hjemmeboende personer med demens. BPA er et verktøy som virker, la flere få bruke det!
Kjartan Dirdal
Avdelingsleder Rogaland
Prima Assistanse AS