Fredrik sjekker ut turmuligheter for rullestolbrukere: Godalen

Tekst: Fredrik G. Harestad

Fredrik er en Stavangermann på 25 år som digger friluftsliv. Til tross for sin funksjonsnedsettelse drar han stadig ut på turer i Stavangerregionen. Han benytter seg av elektrisk rullestol og BPA-assistent.

Som rullestolbruker er han avhengig av at turområdene og severdighetene er tilrettelagt, slik at han på lik linje med andre kan ta de i bruk. Nå har Fredrik tatt på seg oppgaven å sjekke ut turalternativene i Stavangerområdet. Denne gangen går turen til Godalen, en liten perle ved Stavanger sentrum. Hvor lett vil det være å komme seg frem med rullestol?

Godalen er et populært turalternativ, spesielt på sommeren når det også er et populært badeområde. Godalen ligger på Storhaug. Dette er en 4 kilometer lang rundtur helt nord på Hundvåg, med utsikt helt til Tau. Det er et populært område for turgåere, men fungerer det for rullestolbrukere?

 

Parkering

Det er en stor og romslig parkeringsplass like nedenfor Godalen videregående skole. Her er det også egen handicap-parkering. Fra parkeringsplassen er det kort vei til turløypen.

 

Turen

Turen vi tok gikk fra Strømvig til Breivig. Når du går denne turen tur/retur blir det cirka 5,6 kilometer. Vi hadde god tid og været var strålende, så vi brukte noen timer på turen. Turen går langs sjøen og det er flere benker langs turstien. En perfekt tur på sommerstid hvor en kan sitte med sjøen, bade og grille. Denne turen ble faktisk kåret til Stavangers fineste turområde i 2015!

Fredrik foran skilt som viser kart over turveien Strømvig-Breivig. Han smiler til kamera.

Når du kommer til Godalen badeplass er det tilgang til toaletter, men ingen HC-toalett. Turstien består av grus. Enkelte steder er det litt løs grus. Det er også enkelte bratte bakker på stien som er litt vanskelige å komme opp. Men hvis en tar god fart og har litt hjelp til å skyve, så går det bra.

 

Terningkast

Vi testet turen på en fin vårdag og kan anbefale alle med rullestol å ta turen, men gjerne i rullestol med god motor og med assistent! Flott turalternativ, men det blir likevel «bare» terningkast 4, siden turstien var litt vanskelig å kjøre på flere steder og det ikke var HC-toalett.

Oppdatering: Etter at Fredrik tok turen, har kommunen fått på plass HC-toaletter for begge kjønn.

Fredrik på parkeringsplass. I bakgrunnen ser man båter lagt til kai. Han har en stor, rød terning på fanget som viser fire.