Fredrik sjekker ut turmuligheter for rullestolbrukere: Lundsneset

Tekst: Fredrik G. Harestad

 

Fredrik er en Stavangermann på 25 år som digger friluftsliv. Til tross for sin funksjonsnedsettelse drar han stadig ut på turer i Stavangerregionen. Han benytter seg av elektrisk rullestol og BPA-assistent.

Som rullestolbruker er han avhengig av at turområdene og severdighetene er tilrettelagt, slik at han på lik linje med andre kan ta de i bruk. Nå har Fredrik tatt på seg oppgaven å sjekke ut turalternativene i Stavangerområdet. Hvor lett vil det være å komme seg frem med rullestol? 

Lundsneset er et populært turalternativ som ligger på Hundvåg, den største byøyen i Stavanger. Dette er en 4 kilometer lang rundtur helt nord på Hundvåg med utsikt helt til Tau. Det er et populært område for turgåere, men fungerer det for rullestolbrukere? 

 

Parkering  

Det er en stor og romslig parkeringsplass, men ingen egen plass reservert for handikappede. Det gikk likevel fint å parkere der med vår store bil. Parkeringsplassen ligger like ved turløypen, så det passet fint.  

Fredrik i elektrisk rullestol foran Vennskapshyttå. Den er formet som en trekant og er laget av tre, beiset mellommørkt. Man ser hav og gress i bakgrunnen.

Turen

Turen rundt på neset er vel 4 kilometer og vi brukte omtrent 1,5 time rundt. Det var mange benker og stier langs turstien. Stien består av hard grus, som er lett å kjøre på med elektrisk rullestol. Det er et par bakketopper langs stien, som gjør at en får skikkelig god utsikt utover havet.  

 

Helt ytterst mot havet står også minnesmerket etter 22. juli, hvor en kan hedre og minnes de som mistet livet da terroren rammet regjeringskvartalet og Utøya i 2011. Marianne Sandvik (16) fra Hundvåg var et av de 77 ofrene denne dagen og minnesmerket er derfor plassert her.  

 

Vennskapshyttå er en helt ny dagsturhytte, hvor du kan stoppe innom og fyre opp i  vedovnen på vinterstid, hvis en trenger å varme seg litt. Hytta ligger like ved en fin sandstrand, som etter min mening er mest aktuell på sommerstid. Her hadde det ikke skadet om det også var tilgang til toaletter.  

Terningskast

 

Vi testet turen på en ganske kald vinterdag og kan trygt anbefale alle med rullestol å ta turen til Lundsneset!  

 

Terningkast 5. 

Fredrik i elektrisk rullestol foran minnesmerket, en steinblokk som er hul i midten, for 22. juli på Lundsneset. Flatt terreng, like ved havet. Grønt gress. Han har en stor og rød terning på fanget, som viser terningskast fem.

I Rogaland har Prima Assistanse lokalkontor både på Sola og Karmøy. Ta gjerne kontakt med oss HER for en uforpliktende prat om BPA eller funksjonsassistanse.