Kan gaming være positivt? Onsdag den 17. februar var det nettopp dette vi var opptatt av da Kristoffer Brede fra Prima ledet et panel bestående av YouTube-stjernene Daniel og Simen, samt Marita fra Nordavind.
Sunn, norsk ungdom?
Det er nok få som tenker at gaming er bra: ut på ski og i slalåmbakken – det er dette som er bra og fostrer sunn ungdom. Og gamingtid bør begrenses, er holdningen til de fleste. Kristoffer er en slik ungdom som har sittet i rullestol fra han var 16, og før dette var det lite gåing, springing og sykling i løpet av hverdagen hans. Gaming har derimot gjort at Kristoffer kunne henge med vennene på like premisser, og faktisk være best i gjengen på noe. Han følte at han endelig kunne hevde seg. Foreldrene til Kristoffer forstod ikke gaming på samme måten, og var mer opptatt av at han skulle ut; ut for å sykle og leke.
Nye og forbedrede ferdigheter
Med gaming opplevde Kristoffer at han fant kompiser fra alle verdenskanter som gledet seg til han logget på. Gaming førte til nye ferdigheter, han ble bedre i engelsk og tastet raskere. Engelsk på skolen gikk bedre, og det gjorde det litt enklere for foreldrene å forstå at gaming hadde en verdi utover spillet. Da Kristoffer var for sliten til å bli med på aktiviteter, fant han ro og mestring i spillverdenen.
Alder ingen hindring
Marita er 26 år gammel og jobber deltid som BPA assistent. Hun er streamer og det har hun vært siden april i 2019, men som tenåring spilte hun lite videospill. Da hun tenkte på å bli student igjen, lette hun etter noe nytt som ville gi henne mestring og følelsen av samhold. Dette førte henne inn i gamingens verden i 2017. Hun var først usikker; hva vil folk tro om en 24 år gammel streamer? Et halvt år senere hadde hun bestemt seg for å starte opp. Læringskurven ble utrolig bratt, og hun har opplevd at gaming har vært tabu som tema. I dag spiller hun World of Warcraft (WoW) og League of Legends (LoL) for e-sportorganisasjonen Nordavind.
Gaming kan føre til utrolig mye positivt
Gaming er for mange også der man skaper nye relasjoner, vennskap og samhold. I vår koronahverdag er vennene på internett enkle å møte, det krever ingen smittevernstiltak. Venninnene til Marita skjønte ikke hva hun gjorde når hun gamet, hvordan hun kunne bruke så mye tid på det. Gaming er mye mer enn å sitte stille i stolen: du må tenke fort, du må tenke strategisk og engasjere deg med andre spillere. For Marita endret gaming livet hennes. Det går mye tid foran dataskjermen, men hun har aldri vært mer sosial.
Alt med måte
Går gaming utover andre ting, kanskje klarer du ikke å følge med på skolen fordi du sitter våken mye av natten? Da kan det være greit å få hjelp til å regulere, særlig om du er litt yngre. En pause i ny og ne er nyttig, snakk om det på en god måte og gjør gode avtaler. Spill ferdig det gamet du er midt oppi, så kan du ta pause. Fysisk aktivitet og godt kosthold er med på å øke prestasjonsevne og gir raskere reaksjoner.
Daniel og Simen
Brødrene Daniel og Simen har begge Duchennes muskeldystrofi, og driver sin egen YouTube-kanal. Pappa til Daniel og Simen har ikke alltid sett verdien av gaming, spesielt ikke mens guttene var unge, og opplevde at hans rolle som foresatt inkluderte å hjelpe guttene med å regulere spillingen. Etterhvert som guttene ble eldre, så han hvor stort sosialt nettverk de hadde, og forstod hva gaming kunne tilby. Daniel og Simen spiller mye forskjellig, men mest FIFA. FIFA har erstattet det å dra på fotballbanen, ettersom det aldri har vært enkelt for brødrene å delta på fotballkamper med kompiser. Gaming er sosialt og det er for alle uansett alder og bakgrunn. Gaming gjør brødrene glade, der har de et sosialt nettverk hvor de kan delta på like premisser som alle andre.
…og pappa
Også pappa til Simen og Daniel gamer iblant. Familien står i en annerledes hverdag enn de fleste, og også for ham er gaming en mulighet for å forsvinne litt inn i egen verden for en stund. Som foreldre er det viktig å være bevisste på barna sin hverdag og gjøre seg kjent med de negative sidene som også følger gaming. Når man først har startet å spille, kan det for eksempel være vanskelig å stoppe. Det er dermed viktig å følge opp hva barn og ungdom driver med, vise interesse og sørge for at barna er trygge.
Nettroll Det er en mørk side med gaming, YouTube og internett – nemlig netthets og såkalte «nettroll». Familien opplevde mye netthets, og det var noe foresatte til Simen og Daniel ikke klarte å skåne dem for. Familien valgte derfor i fellesskap å fronte anti-mobbing, og tre år på rad har de arrangert Inkluderingsdagen. Den sosiale plattformen blir brukt til noe sosialt, til å snakke om mobbing og til å hjelpe andre som blir mobbet på nett. Det vil alltid være nettroll, men ved å snakke om det, kan man få dem og problematikken ut i lyset.
«Gaming har på en måte redda livet til meg og Daniel»
Guttene startet tidlig å game. Da de startet med YouTube visste ikke pappa helt hva det innebar – som at de skulle få 20 millioner visninger og at han skulle fungere som kameramann. Gaming er det beste som finnes, sier Simen. Pappa kan stikke hodet inn på rommet for å sjekke hvordan det går, og glemmer fort at det er 8-9 andre i rommet. Virtuelt altså. I begynnelsen satt faren ved siden av for å passe på guttene, da det var ingen som helt visste hva de gjorde. Veien har blitt til underveis, og det viste seg raskt at gutta hadde teft for sosiale medier.
Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?
Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.
Prima Assistanse er stolt sponsor av el-innebandylaget Fjellkameratene. Daniel og Erlend, to av våre BPA-koordinatorer fra Prima Assistanses kontor i Bergen, fikk kjørt seg da de prøvde seg i denne fartsfylte idrettsgrenen.
FN-dagen for funksjonshemmede minner oss om at likestilling ikke er en selvfølge. Til tross for fremskritt som BPA, møter mange fortsatt store barrierer i hverdagen. – Grunnleggende rettigheter må kjempes for hver
Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten