Da mamma ble alvorlig syk, bestemte familien seg for å søke om BPA til sønnen
Familien klarte lenge det meste på egen hånd, men da mor ble syk innså de at de behøvde mer hjelp. Med BPA lever Alexander, som har autisme og mild grad av Cerebral
I regi av Geir Lippestad og i samarbeid med NAV Hjelpemiddelsentralen, holdt Prima Assistanse i oktober et gratis webinar om funksjonsassistanse. Deltakende var også statssekretær Saida Roshni Begum fra fra Arbeids- og sosialdepartementet, Trond Sindre Hjørnevik fra NAV Hjelpemiddelsentralen, samt mottakere av funksjonsassistanse Heide og Henriette Seminaret satte fokus på funksjonsassistanse og hvordan denne ordningen kan øke arbeidsdeltakelsen for funksjonshemmede som i dag står utenfor arbeidslivet.
I henhold til tall fra SSB, var det i 2019 hele 104 000 funksjonshemmede som ønsket å komme seg ut i arbeidslivet, men som ikke fikk muligheten. I dag er det kun 41-45% funksjonshemmede som er sysselsatte, og i henhold til statssekretær Saida Roshni Begum viser det seg at tallene nå går i feil retning for første gang på ti år. Dette er et resultat av færre arbeidsplasser hvor utsatte grupper sviktes mest, primært grunnet pandemien. Det har vært politiske initiativ over mange år for å gjøre noe med problemstillingen, som for eksempel inkluderingsdugnaden, men som likevel ikke har resultert i økt prosentandel funksjonshemmede i arbeidslivet.
Ifølge statssekretær Saida Roshni Begum er det satt av 825 millioner til arbeidsmarkedstiltak i statsbudsjettet for 2021. Inn under dette faller en styrking av inkluderingsdugnaden. Brukerorganisasjoner har sendt innspill om at det må bli større fokus på fullføring av utdannelse og tydeliggjøring av tilbudene som finnes. I tillegg bør det gjøres enklere og raskere å få innvilget ordninger og støttetiltak.
Hensikten med funksjonsassistanse er å få flere funksjonshemmede ut i arbeid. Gjennom en slik ordning vil tjenestemottakeren få praktisk hjelp av en assistent slik at han/hun vil kunne arbeide som normalt. Det er med andre ord et hjelpemiddel for å sikre arbeidsdeltakelse. Det finnes eksempler på en rekke ulike yrker hvor funksjonsassistanse har blitt innvilget, som blant annet for lastebilsjåfører, lærere, selgere, foredragsholdere og kunstnere.
Det er samtidig noen vilkår som må oppfylles:
For å søke om funksjonsassistanse, er det NAV Hjelpemiddelsentralen i hjemkommunen som må kontaktes.
Heidi er spesialpedagog og jobber som lærer. Hun mistet synet for tolv år siden og ble etter hvert sendt på arbeidsavklaringskurs. Etter mange avslag og en følelse av at ingen ønsket henne som ansatt, fikk hun endelig en saksbehandler med god kjennskap til funksjonshemmede og arbeid. Med saksbehandlerens bistand, fikk hun etter noen måneder praksisplass på en skole. Denne ble gjort om til en prosjektstilling før hun ble tilbudt fast jobb der i år. Hun har to funksjonsassistenter, som i tillegg er kollegaer på skolen der hun jobber. Det er Heidi selv som underviser, men sjelden alene. Hennes assistenter gjør ikke jobben hennes for henne, men bistår med praktisk hjelp til f.eks. papirarbeid og håndtering av klassen. Ettersom hennes assistenter også er ansatt som lærere ved skolen, kan de i tillegg utføre sine egne arbeidsoppgaver når Heidi ikke har behov for assistanse.
Henriette er billedkunstner i tillegg til å undervise ved en privat kunstskole. På grunn av en nerveskade, har hun ikke mulighet til å bruke armen på samme måte som før. Hun fikk spørsmål fra NAV om omskolering, noe som ikke var verken ideelt eller hensiktsmessig i hennes situasjon. Det tok lang tid før hun fant ut at funksjonsassistanse var en mulighet, og ballen begynte å rulle etter å ha hatt en samtale med NAV Hjelpemiddelsentralen. Det ble enighet om at det mest fordelaktige for henne ville være assistenter fra skolen der hun jobber, ettersom det ville være noen innenfor samme felt som henne som også ville få arbeidserfaring. Dette har fungert bra, og hun får assistanse til praktiske ting som å løfte bilder og liknende.
Lurer du på mer omkring funksjonsassistanse? Ta kontakt med oss i Prima Assistanse direkte, så bistår vi deg gjerne.
Familien klarte lenge det meste på egen hånd, men da mor ble syk innså de at de behøvde mer hjelp. Med BPA lever Alexander, som har autisme og mild grad av Cerebral
Fredrik er en Stavanger-mann på 26 år, som innimellom liker å spise ute i Stavanger og Sandnes. Han benytter seg av elektrisk rullestol og BPA-assistent. Som rullestolbruker er han avhengig av at
I et koselig, rødt hus med utsikt mot fjorden bor Sam og Margaret med sine tre barn, alle barna med den sjeldne diagnosen Angelmans syndrom. Det er et kjærlig og lekent hjem,