På jobb med funksjonsassistent

Bilde som viser Kristoffer Svendsen og hans funksjonsassistent, Abraham Heggvik, i kantinen på Kristoffers arbeidsplass. Kristoffer sitter i rullestol ved siden av salatbaren og kikker bort på utvalget. Hans funksjonsassistent står bak ham og holder en tallerken i hånden.

Med funksjonsassistent kan også jeg jobbe

– Uten funksjonsassistent kunne jeg ikke vært i arbeid. Assistenten tilrettelegger og bistår slik at jeg kan jobbe, forteller Kristoffer Svendsen (30), som er utdannet innen IKT og design.

– Legg sekken under her, sier Kristoffer til assistenten og nikker mot skrivepulten. – Jeg skal ha et kundemøte rett etter lunsj, og da du må være med og rigge opp noe utstyr for meg. – Ja, slik er det her, smiler Kristoffer. Han har CP og jobber som digital rådgiver hos mediehuset Racer i Ålesund.

Før han fikk funksjonsassistent satt han hjemme og jobbet derifra. – Men jeg syns det fungerte dårlig da jeg gikk glipp av viktige møter og samarbeidet med mine kollegaer. Nå sitter han i åpent kontorlandskap, sammen med alle de andre på kontoret.

Bilde som viser Kristoffer Svendsen og hans funksjonsassistent, Abraham Heggvik, i et kontorlandskap på Kristoffers arbeidsplass. Kristoffer sitter smilende i rullestol med funksjonsassistenten stående bak seg. De står på et teppe i grått og ulike pastellfarger. I bakgrunnen og ved siden av Kristoffer skimtes gjennomsiktige vegger til ulike kontorer. – Jeg var selv veldig aktiv for å komme meg inn i mediebransjen. Jeg ringte rundt og fortalte hvem jeg var og hva jeg kunne bidra meg. Til slutt var det vel ikke noen i miljøet som ikke visste hvem jeg var, ler han.

Det viste seg å gi resultater og etter en kort periode med praksisplass, fikk han tilbud om fast jobb. De tre siste årene har han jobbet som digital rådgiver.

Assistenten bistår med det praktiske

Portrettbilde av en smilende Kristoffer Svendsen som ser inn i kamera. I bakgrunnen kan en vegg og en dør fra arbeidsplassen hans skimtes. Kristoffer søkte NAV om å få funksjonsassistent, som innvilger for ett år av gangen. Det betyr at NAV dekker lønnen til assistenten når Kristoffer er på jobb. I tillegg har han BPA-assistenter gjennom kommunen.

Da jeg fikk innvilget funksjonsassistanse, ordnet Prima Assistanse med alt det praktiske, noe jeg synes er veldig greit. De hjelper også til med rekruttering av assistenter og sørger for utbetaling av lønn til assistentene mens jeg selv er arbeidsleder. Funksjonsassistenten er også ansatt som BPA-assistent. Det gjør overgangen mellom privatliv og jobbliv smidigere og enklere.

Assistenten begynner sin arbeidsdag hjemme hos Kristoffer som BPA-assistent. Hjemme er også kona og to små barn, så morgenen kan være hektisk for småbarnsforeldrene. Deretter reiser Kristoffer på jobb og assistenten går over i rollen som funksjonsassistent.

– Når vi kommer til kontoret hjelper jeg Kristoffer i gang med arbeidsdagen. Så kan jeg ta meg en tur ut, men aldri lengre unna enn at jeg raskt kan komme tilbake. Da sender Kristoffer ei melding om at jeg skal komme, forteller assistent Abraham Heggvik.– Veldig greit å ha en som kan hente mat til meg. Han vet hva jeg vil ha, smiler Kristoffer.

– Jeg vil anbefale alle som trenger det om å søke om funksjonsassistanse. For min del betyr det at jeg rett og slett kan komme ut i jobb. Det hadde ikke gått uten, sier Kristoffer Svendsen.

Har du spørsmål om funksjonsassistanse eller BPA, ta kontakt med oss i Prima Assistanse. Vi har lokalkontor en rekke steder i landet og hjelper deg gjerne. Les også mer om Funksjonsassistanse.