Nytt program: Frihet til å spørre – og til å gi litt faen

I youtube-programmet «Frihet til å spørre – og til å gi litt faen» skal vi, tre personer med ulike funksjonsnedsettelser, knuse tabuer ved å svare på innsendte spørsmål som mange gjerne synes er vanskelig eller pinlig å spørre funksjonshemmede om.

I youtube-programmet «Frihet til å spørre – og til å gi litt faen» skal vi, tre personer med ulike funksjonsnedsettelser, knuse tabuer ved å svare på innsendte spørsmål som mange gjerne synes er vanskelig eller pinlig å spørre funksjonshemmede om.

Formålet er å ufarliggjøre funksjonsvariasjoner, bidra til mer åpenhet, skape mindre fordommer og større aksept. Det er viktig at folk tør å spørre, mener vi, i stedet for å anta.

Ingenting er dumt å spørre om

Ofte opplever vi som har funksjonsvariasjoner at vi blir undervurdert og snakket over. Derfor er et slikt program som dette er viktig, slik at vi kan bidra til økt kunnskap, forståelse og åpenhet. Programmet er både for de med funksjonsnedsettelser selv og andre som ønsker å lære.

Med navnet «Frihet til å spørre – og til å gi litt faen» ønsker vi å få frem at ingen spørsmål er dumme og at man ikke trenger å være så høytidelig. Det er også en vri på Prima Assistanse sitt slagord: «Frihet til å leve».

Programmet viser tre personer med ulike funksjonsvariasjoner som deler sine erfaringer og opplevelser. Disse tre svarer på spørsmål om både dating, seksualitet, livet og hvordan en hverdag med BPA ser ut.

Bilde av Kine Lyngås som kikker til siden. Hun sitter smilende i rullestol. I bakgrunnen skimtes gardiner og en hvit vegg.

Møt programleder Kine Lyngås

Kine er 30 år, fra vakre Helgeland og hun har muskelsykdommen SMA. Hun har hatt BPA siden hun var 13 år og har nå i dag en 24/7-ordning. Kine elsker å være med mennesker og å drive med teater. Hun syns at alle skal ha like muligheter til å både ta gode og dumme valg – altså likestilling.

– Jeg tror dette programmet er viktig å lage, for når det gjelder BPA så har alle spørsmål vi enten ikke tør å spørre, eller som vi faktisk ikke er klare over at vi har. Uavhengig om man har hatt BPA lenge eller aldri hatt det, så kan man aldri bli ferdig opplært, sier Kine.

Hun poengterer at man ikke alltid må være så «politisk korrekt», det er lov å gi litt faen. For ja, man kan spørre, og ja, man vil få svar!

Kine håper videre at programmet skal nå flest mulig, men sier at det hovedsakelig er laget for ungdommer og unge voksne – og eventuelt andre som syns det er vanskelig å navigere seg igjennom BPA-verden.

– Jeg tror en del personer sitter med spørsmål de ikke tør å stille, fordi de er redde for å bli oppfattet som uvitende eller frekke. Mange har nok en barriere fordi de ikke ønsker å være til bry. Men det er mye bedre å spørre og få svar, enn å lure og ta feil, sier Kine.

Hun håper at vi kan klare å gjøre det mindre skummelt å spørre med et program som «Frihet til å spørre – og til å gi litt faen». For her vil alt svares på!

Hannah smiler stort. Hun har blondt hår, har på blå jeans, hvit t-skjorte og raske briller plassert på hodet. Hun sitter i elektrisk rullestol. Kontorlandskap i bakgrunnen.

Møt Hannah Lunden

Hannah er 23 år gammel og pådro seg en ryggmargskade da hun var 14 år gammel. Hun er en aktiv dame med stå-på-vilje og mye humor. Hun omtaler seg selv som en likestillingsaktivist.

– Jeg har et stort assistansebehov, men lever livet mitt til det fulle tross mine begrensninger. Det kan blant annet innebære å drikke seg full, gå på date, ha en one night stand eller reise på ferie, sier hun.

Dette er også temaer panelet vil ta opp i programmet.

Tamarin på ferje. Mørkeblått vann i bakgrunnen. Hun har på solbriller, hvit t-skjorte og beige bukser.

Møt Tamarin Varner

Så er det meg, Tamarin, som er 32år og har Cerebral parese. Jeg har hatt behov for hjelp hele livet og har nå assistenter rundt meg halve døgnet. Jeg er aktiv, nysgjerrig på livet og ekstra opptatt av likestilling, siden jeg har opplevd urettferdighet selv.

Jeg synes BPA er det viktigste verktøyet for å kunne leve et så likestilt liv som mulig. Likevel er det noen ulemper med å være avhengig av å ha folk rundt seg hele dagen. Hvem vil vel ha med seg en assistent på date eller ha assistenter rundt seg 24/7 når man er premenstruell? Dette med å leve med assistenter rundt seg hele dagen er ett av mange tema vi tar opp.

Vi gleder oss til å gå i dybden i dette programmet og gi deg både latter, gode fakta og underholdning.

Har du spørsmål? Da vil vi veldig gjerne høre fra deg! Send inn på våre sosiale medier-kanaler eller på e-post til [email protected]

Se episoden:

Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?

Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.

Relaterte artikler

gruppebilde av 10 mennesker som sitter i rugbyrullestol inne i en idrettshall

Avdelingsleder i Agder tester rullestolrugby for første gang

Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert