Kjetils hjørne

Hubba Bubba eller BPA? Jatakk, begge deler – men svært enkel forskning viser at ingen hadde vært en hit uten B i navnet.

Gjør deg klar for litt Mansplaining på hvorfor B er verdens viktigste bokstav i Hubba Bubba og BPA.

Før barn har begynt å snakke (og også etter) vil de: Bestemme selv. Setningen «gjøre selv» fra 3-åringen overstyrer som regel resten av familiens tidsskjema og tålmodighet.

Spør en tenåring om hva han gleder seg mest til med å bli 18 og voksen: Bestemme selv. Joda, de vil også ha bil, dra på fest, tjene penger til sin egen Hubba Bubba - men det vil de jo selvsagt også bestemme selv.

Spør hvem som helst som lever i ett undertrykkende regime om hva de ønsker seg mest: Bestemme selv!Det mest essensielle bak frihetskamper i historien – frihet til å bestemme selv.

Spør funksjonshemmede om hvem som skal få bestemme over livet deres: De vil selvsagt Bestemme selv!Derfor er B, som står for Brukerstyring (Bestemme selv) i BPA, verdens viktigste bokstav for dem det gjelder.

Det er skikkelig urettferdig (også ett ord som barn jaggu lærer overraskende tidlig…) om en ikke får bestemme selv når en har rett til det – derfor er BPA er likestillingsverktøy.

P står ikke for det samme som B – så derfor kommer jeg tilbake til den i neste innlegg om BPA (som du nå kanskje har skjønt ikke er forkortelse for Barbapappa).

Hubba Bubba kommer for øvrig i flere farger, smaker og kan gjøres om til et imponerende partytriks for hvermansen om du har skills til å blåse store Bobler – men tro meg; Den hadde nok ikke vært en hit under navnet Hua Ua.

Joda, jeg er fortsatt litt redd Pompel og Pilt – og nettopp derfor er P og A så viktig i BPA

På 70-tallet var det noen i NRK som mente at disse ville passe 5 år gamle Kjetil perfekt i den lille halvtimen jeg fikk med sort-hvit skjermtid hver ettermiddag. Noen i NRK tok skikkelig feil.

Når noen skal bestemme hva som er bra for andre kan det gå bra – men også skikkelig dårlig. I BPA står P og A for Personlig Assistanse, og som alt annet i livet som er personlig vil en jo bestemme det selv.

Derfor blir det helt feil om andre skal bestemme hvem som skal gi assistanse og hva disse assistentene skal gjøre i livet til de som har krav på Brukerstyrt Personlig Assistanse.

Over 10.000 funksjonshemmede mangler den viktige forkortelsen BPA i livet sitt - selv om de har krav på å bestemme selv hvem de vil ha som assistenter og hva disse skal assistere på - slik at de får likestilte liv.

En skal ikke fortsatt være nødt til å ta til takke med Pompel og Pilt.