Hvordan er det å jobbe som BPA-assistent?

Tekst: Idunn Ulvestad Hjermind

- Jeg trives veldig godt i jobben som brukerstyrt personlig assistent, sier Zaynab Elmrani (21 år).

I ett år har hun - ved siden av å spille håndball i eliteserien - jobbet som BPA assistent for Lars Ivar Eilerås, som skadet seg som 20-åring og nå sitter i rullestol. I stillingen fungerer hun som hans ekstra armer og bein, slik at han kan leve et aktivt liv på egne premisser.

Ikke en «vanlig» jobb

Zaynab fikk først høre om stillingen gjennom kjæreresten til søsteren sin, som også jobber som BPA-assistent hos Lars. Hun sitter med helt andre tanker nå, enn hvordan hun i utgangspunktet så for seg at det skulle bli. Blant annet har hun aldri hatt «nå skal jeg på jobb»-følelsen.

- Jeg syns det er veldig givende! Vi jobber jo så tett på hverandre, så vi har blitt et godt team, sier hun.

Zaynab kom raskt overens med Lars, og ser på ham som en kompis. Hun syns det er inspirerende å se hvilken innstilling han har til livet.

- Til tross for alle utfordringer han har, så er han så positiv. Det er kjempefint å skulle være med å bistå ham i å nå målene sine.

SØK HER

Gjøre en forskjell

Vi møter Zaynab og Lars en dag det forberedes til datenight. Lars skal få besøk av kjæresten sin og har planlagt å diske opp med en god middag. Først må det handles. Zaynab hjelper ham inn i førersetet i bilen, og sammen drar de til butikken.

- Det er veldig fint å få hjelp av en personlig assistent på butikken, når man ikke når opp til alle hyllene eller ting står i veien for rullestolen, sier Lars og peker på en pall som blokkerer veien.

Vel hjemme setter Lars i gang med å kokkelere og dekke bord med hjelp fra Zaynab. Lars setter pris på muligheten til å kunne gjøre dette for kjæresten sin.

- Det ville ikke vært mulig uten BPA-assistent, sier han.

Zaynab håper flere vil prøve seg som BPA-assistenter.

- For min del har det vært en stor driver å kunne være med å gjøre en forskjell. Samtidig trives jeg godt sammen med andre mennesker, og også med den uformelle tonen man kan ha på jobb, sier hun.

Å jobbe som BPA-assistent

Brukerstyrt Personlig Assistanse (BPA) handler om at funksjonshemmede skal ha like muligheter til deltagelse som alle andre. Som assistent bidrar man direkte til dette; som ekstra armer, bein eller øyne bistår man med dagliglivets gjøremål og legger til rette for et aktivt liv, både i og utenfor hjemmet.

SØK HER

Vi er alle forskjellige, og rollen som assistent varierer etter personen med BPA sine behov og interesser. Ved ansettelse vektlegges kjemi. Assistenter har ulike aldre, bakgrunner og egenskaper, men alle har til felles at de er glade i mennesker, serviceinnstilte og fleksible. Les mer om å jobbe som assistent HER eller gå til vårt åpne søknadsskjema HER.