
Wings for Life 2025: Løp for de som ikke kan
I mai hvert år arrangeres løpet Wings for Life over hele verden for å samle inn penger til forskning på ryggmargskade. Den 4. mai 2025 er den syvende gangen Prima Assistanse står
Allerede som 8-åring i 2012 begynte Martin med skyting. Det ble fort hans største interesse.
Som 16-åring flyttet han til Kongsvinger for å begynne på Norges toppidrettgymnas. Det var først da han bestemte seg for å satse fullt på idretten. I dag bor han på Jessheim for å ha kort vei til trening.
– Jeg trener ca. 6 dager i uken med skyting, og 2-3 dager fysisk trening. Så en vanlig treningsuke er litt over 20 timer med trening i uka, forteller Martin.
Det er tydelig når vi snakker med Martin at mesteparten av tiden hans går til trening, konkurranser og reiser.
For å kvalifisere seg til Paralympics må man delta på internasjonale stevner og få gode resultater. Det er Norges Sportskytterforbund som innstiller til uttak, men det er Olympiatoppen som gjør det endelige uttaket.
Den 11. juli fikk Martin vite at drømmen var blitt en realitet; han hadde blitt tatt ut til Paralympics.
– Jeg ble veldig glad og motivert når jeg fikk beskjeden. Det var egentlig fire år tidligere enn jeg hadde trodd, sier han.
Martin forteller at han var veldig spent og hadde litt nerver før avreisen til Paris, hvor Paralympics fant sted denne gang.
– Jeg gledet meg veldig og trente mye. Så det ble ikke så mye ferie i sommer, nesten bare trening, forteller han.
For Martin var det en stor drøm å få være med å representere Norge. Dagene før konkurranse gikk til trening, kontroll av utstyr og andre forberedelser.
– Jeg lærte mye og har hatt det veldig gøy i Frankrike, selv om det kanskje ikke ble de aller beste resultatene. Jeg føler jeg jobbet veldig godt, og koste meg også mye der nede, sier han.
Han fikk mye gode erfaringer som han tar med til videre satsning.
Martin forteller at det meste av den universelle utformingen var bra, og at alt i OL-byen var godt tilrettelagt.
– Planen videre er å satse til neste Paralympics i Los Angeles i 2028. Så det er bare å trene og jobbe mot det!
For å kunne skyte er Martin avhengig av brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Til Paralympics hadde han med seg en av BPA-assistentene sine.
Assistenten hjelper ham med alt fra å bære utstyr, til å lade skudd i rifla underveis i konkurransen.
– Uten BPA hadde jeg ikke blitt så god som jeg er, sier Martin.
I tillegg bruker han også en egen rullestol som har et bord montert på seg.
Skytesporten i Norge er ikke så veldig stor. Flere nye skyttere trengs. På verdensbasis er det ganske mange deltagere.
– Det er ca. litt over 50 stk i min klasse på Worlds Cups og VM, forteller Martin.
Når vi spør Martin om hva han ville sagt til andre som har lyst å begynne med skyting svarer han:
– Det er en sport som kan passe til alle uansett funksjonshemming, kjønn og alder. Den er morsom og sosial, der du kan delta uansett om du vil skyte for å ha noe å gjøre på fritiden, eller om du vil satse!
Med BPA kan man leve det livet man ønsker. For Martin har BPA gitt ham friheten til å satse, og han viser at det er fullt mulig å nå sine mål og drømmer.
Vi i Prima Assistanse er stolt sponsor av Martin, og vi ønsker han masse lykke til med satsning mot neste Paralympics i Los Angeles!
I mai hvert år arrangeres løpet Wings for Life over hele verden for å samle inn penger til forskning på ryggmargskade. Den 4. mai 2025 er den syvende gangen Prima Assistanse står
Kan man få BPA i samlokalisert bolig? Ifølge en juridisk vurdering fra advokatbyrået Lippestad er svaret ja. Likevel møter mange søkere motstand fra kommunene. For Anne-Kari Østensen og sønnen Fredrik ble BPA
Skien Fritidspark er et av Norges største og mest komplette idretts- og fritidsanlegg. Her finner du alt fra badeanlegg og idrettshaller til klatrepark og lysløyper – i tillegg til overnatting, velvære og