Foreldre til funksjonshemmede: – Lager den podcasten vi trengte selv

Geir Lippestad og Hege Tegler har laget en podcast for funksjonshemmede og deres pårørende. Sammen med spennende gjester reflekterer de rundt viktige temaer.
PC skjerm som viser flere kameravinkler med gjestene fra podkastinnspillingen. Bøker og planter i bakgrunnen.

Geir Lippestad og Hege Tegler lanserer sin podcast «Rettighetspraten» i desember. Tanken er at det skal være den podcasten de selv hadde trengt når de fikk funksjonshemmede barn, og at andre som er nye i denne verden skal finne håp av å lytte til dem.

En ny virkelighet

Riksrevisjonen har slått fast at familier med barn som har funksjonsnedsettelser må bruke mye tid på å finne frem til hjelpen de trenger, og at de får lite veiledning.

Geir Lippestad forteller at han føler det er viktig å være med på denne podcasten.

– Det er mange som trenger informasjon der ute. Vi ønsker å bidra til at andre får hjelp, veiledning og støtte til å komme i en god dialog med sin kommune om hvilke tjenester de har behov for, slik at de kan leve likestilte liv, sier han.

Lippestad har erfaring både som jurist, politiker og som pappa selv.

Hege Tegler fra Prima Assistanse har også erfaring som mor, og har i mange år jobbet for funksjonshemmedes rettigheter.

– Når du får et barn med et assistansebehov eller får et assistansebehov selv, er det mange rettigheter du skal sette deg inn i. Men det er også mange innebygde holdninger som må endres – og da kanskje særlig hos oss selv, forteller hun.

Geir og Hege med to podkastgjester, Lise og Kim, i studio på biblioteket. Bøker og planter i bakgrunnen. God stemning. Lise har på beige strikkegenser, og Kim, som sitter i rullestol, har på blå Prima Assistanse-hettegenser.

Ikke alene

Lippestad og Tegler er veldig takknemlige for at både organisasjoner og fagfolk har bidratt inn i refleksjonene. Det gir mange perspektiver inn i de ulike temaene de skal snakke om i podcasten, mener de.

– Vi er forskjellige familier, med ulike ønsker og behov. Derfor finnes det ikke en sjablongløsning man kan presentere som skal passe alle. Det viktigste er at vi vet om ulike muligheter, og at vi sammen med kommunen kan få tjenester som er tilpasset hver enkelt, forteller Tegler.

Hun tror at det å snakke sammen – å ha god dialog og forståelse for hverandre – kan være nøkkelen for å få til endring.

Hege og Geir sitter i en slede foran et nydelig dekorert juletre- innendørs. Masse lys og røde julekuler. De ler godt begge to.

Løsningsorientert

Lippestad forteller at det har vært viktig å rette fokuset mot de løsningene som finnes. Selv om det er klart at mye må endres, tror både han og Tegler at det er viktig å se på muligheter og hvordan man kan komme dit.

– Selv om det er alvorlige tema vi snakker om, så har vi bevart humoren inn i podcasten. Selv om livet blir annerledes, er det et spennende liv. Vi håper at vi kan engasjere lytterne våre, gi noen nye perspektiver og kanskje utfordre litt også, sier Lippestad.

Om du har innspill eller spørsmål til podcasten kommer du i kontakt med oss på [email protected].

Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?

Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.

Relaterte artikler

gruppebilde av 10 mennesker som sitter i rugbyrullestol inne i en idrettshall

Avdelingsleder i Agder tester rullestolrugby for første gang

Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert