Assistent Aina: Jobben har vært en vekker og gjort meg ydmyk for ulike menneskers evner og ståsted

Tekst: Emil Vasstrand

Aina har en allsidig bakgrunn både når det kommer til jobb, utdanning og livserfaring.
Hun har arbeidet som journalist, legesekretær, i flytårn og i fiskeindustrien. Om ikke det var nok, har hun også vært lærer og kunsthåndverker.
En nokså imponerende arbeidshistorikk som viser en stor tilpasningsevne.
Aina er pedagogisk utdannet innen media, kunstfag og en del enkeltstående akademiske fag.
Hun kan fortelle at i tillegg til alt dette, har hun fem voksne sønner og har flyttet mye både i inn -og utland.

Hvordan en person har klart å rekke alt dette i løpet av ett liv, kan man bare spørre seg om, men kanskje et enda viktigere spørsmål er hvordan hun endte opp som BPA- assistent.

Veien til BPA

Aina driver et lite glass- og keramikkverksted. Hun forteller at tiden etter jul er en stille periode i denne bransjen og at hun derfor var på utkikk etter en jobb som enkelt kunne kombineres med arbeidet på verkstedet.

Tidlig på nyåret kom hun over en utlysning til en BPA-stilling. Aina hadde ingen kjennskap til yrket fra før, men en av tingene som fristet, var muligheten for å ha med hund på jobb siden Aina i dag bor alene med hunden Kajsa.  Det skulle vise seg at Kajsa ble en sosial ressurs for førerhunden til Geir, så bedre kunne det ikke bli.

Så hva vil det egentlig si å jobbe som BPA?

Aina er assistent for Geir som er blind.
- I de tre årene jeg har jobbet for Geir, har ingen dag vært lik. Geir er spontan og fleksibel. Noe som passer godt inn i min hverdag. Vi har god kjemi, så det blir mye latter og småprat. Det gjør de fleste arbeidsoppgavene enkle og lystbetonte, forteller Aina.
Det er viktig for å henne å poengtere at selv om assistent-jobben ikke krever noen formell kompetanse, er det et viktig og givende arbeid. Ved siden av daglige gjøremål, vet Geir å dra nytte av Ainas akademiske kompetanse, arbeids- og livserfaring.
- Det er tilfredsstillende å få brukt flere sider av seg selv, noe jeg så avgjort får i denne jobben, sier Aina

Hund på jobb

- Min generelle interesse for hundehold har også fått en boost gjennom denne jobben. Her får jeg anledning til å observere og delta i trening av førerhund, og det er herlig å få økt kompetanse på et felt som står mitt hjerte så nært, sier Aina.
Aina forteller også at det å kunne se hvordan førerhunden gir trygghet og selvstendighet til Geir, er rett og slett imponerende.

Hva lærer man av BPA?

Kan en person som Aina med så mangfoldig livserfaring fortsatt lære noe nytt?
- I mitt snart 60-årige liv har ingen i min nærhet hatt noen vesentlig fysisk funksjonsnedsettelse. Å oppleve hvor mange ressurser som bor i oss mennesker uavhengig av fysisk funksjonsevne, har vært en vekker for meg og gjort meg ydmyk for ulike menneskers evner og ståsted. Jeg har sett hvordan det å mangle en fysisk egenskap kompenseres ved at andre evner blir desto sterkere, sier Aina.
Geir har på mange måter introdusert henne for en verden hun ikke kjente til. For eksempel hva det innebærer å leve et liv med en funksjonsnedsettelse og hvilke evner og vilje som kreves for å kunne fungere uten syn.

Synshemmet mann sammen med kvinnelig assistent og to hunder. De befinner seg på et svaberg ved sjøen. Begge smiler. Blå, klar himmel.

Se den fantastiske videoen om Aina sin opplevelse av det å jobbe som BPA!

Syns du det høres spennende ut å jobbe som BPA-assistent?

HER kan du se ledige stillinger i ditt område.