100.000 står utenfor: hvordan kan flere funksjonshemmede inkluderes i arbeidslivet?

Kun 4 av 10 med nedsatt funksjonsevne er i arbeid i Norge, og hele 100.000 funksjonshemmede står ufrivillig utenfor arbeidslivet. Dette vil Atif Ilyas gjøre noe med. Atif, som er blind og bruker funksjonsassistanse slik at han kan jobbe fulltid, deltar nå som ekspert i mangfoldsnettverket "Moving the Needle". Her samarbeider ledende bedrifter som Siemens Energy, Gjensidige og NRK for å styrke mangfold og inkludering i arbeidslivet.

Hva er funksjonsassistanse?

Funksjonsassistanse er en ordning dekket av NAV, hvor de som har en syns- eller funksjonshemming får en assistent med på jobb. Assistenten bistår med praktisk tilrettelegging, slik at man får utført jobben sin selvstendig.

Den som har funksjonsassistanse ansetter assistentene sine selv, og er selv arbeidsleder for dem. Arbeidsgiveransvaret kan tilfalle en leverandør som Prima Assistanse, eller arbeidsgiver til den som har funksjonsassistanse.

Å få funksjonsassistanse innvilget tar som regel 2-3 uker.

Les mer om funksjonsassistanse.

Som konsulent innen funksjonsassistanse ser Atif frem til å dele sin kunnskap om tjenesten, egne erfaringer og alle suksesshistoriene, til bedrifter som virkelig ønsker å satse på mangfold og inkludering i arbeidslivet.

– Kompetanse er alfa og omega for å øke mangfoldet. Det handler om bevisstgjøring. Man må først vite at det er fullt mulig å få til, sier han.

Til daglig jobber han som relasjonskonsulent i Prima Assistanse. En stor del av arbeidet hans dreier seg om opplysningsarbeid om funksjonsassistanse til bedrifter, arbeidslivssentre og enkeltpersoner.

Funksjonsassistanse er nemlig NAVs best bevarte hemmelighet – ifølge dem selv! Det er en ordning som har vist seg å ha svært god effekt for inkludering i arbeidslivet, fortsetter han.

Det har Atif selv erfart, for uten funksjonsassistanse ville han ikke kunne ha jobbet fulltid, forteller han.

Profilbilde av Atif. Han står foran en gul vegg og smiler til kamera. Ikledd en beige genser.
Atif Ilyas

Mangel på arenaer

«Moving the needle» er et initiativ av Big Enough Global, som bistår privat og offentlig sektor med sitt mangfoldsarbeid.

Grunnlegger og daglig leder Kimiya Sajjadi forteller at hun startet nettverket fordi det var en mangel på arenaer hvor dyktige mangfoldsansvarlige kunne møtes og diskutere konkrete problemstillinger.

– Samtidig så jeg at de som jobbet med dette kjente på at det kunne være ensomt til tider. Et nettverk var min måte å lage et fellesskap, sier hun.

Det fellesskapet gleder Atif seg til å ta del i.

– Det blir spennende å jobbe med Kimiya, som er en sterk stemme innenfor mangfold, og andre som brenner for dette, sier han.

Studiobilde av grunnlegger av Big Enough Global Kimiya Sajjadi smiler til kamera. Hun har på hvit bluse og oransje bukser.
Grunnlegger og daglig leder i Big Enough Global Kimiya Sajjadi

Mange grunner til å jobbe med mangfold

Ifølge Big Enough Global er det mange grunner for virksomheter å jobbe med mangfold, utover å skape en rettferdig verden: det kan blant annet bidra til innovasjon, bedre tjenester, å bli en mer attraktiv arbeidsgiver, utvide kandidat-tilfanget og redusere turnover.

Den økonomiske samfunnsgevinsten er også stor, mener Atif.

– For eksempel viser forskning at om bare 15 prosent av de 100.000 med funksjonsnedsettelser som står ufrivillig utenfor arbeidslivet inkluderes, vil vi se en gevinst på opptil 28 milliarder kroner i løpet av en tiårsperiode.

– Og når eldrebølgen slår inn for fullt etter hvert og vi får mangel på arbeidskraft, da har vi ikke råd til å ikke inkludere, poengterer han.

Atif mener også at samfunnet er tjent med at dets innbyggere har god helse og livskvalitet, noe det å være i arbeid i aller høyeste grad kan bidra til.

– Å jobbe er meningsfullt, sosialt og det gir mestringsfølelse, i tillegg til at det så klart gir deg bedre økonomi.  

Atif ledsages av funksjonsassistent i kontorlandskap.
Atif ledsages av funksjonsassistent på kontoret

Hvordan oppnå mer inkludering i arbeidslivet?

Her til lands er 4 av 10 med nedsatt funksjonsevne i arbeid, mot 6 av 10 i Sverige. Forskning viser at man halverer sjansen til å bli innkalt til intervju dersom man opplyser om at man har en funksjonshemming.

Det er stort potensiale for å bedre statistikken, og fortsatt mange barrierer å bryte ned, mener Atif.

Han opplever at mange arbeidsgivere blant annet frykter at funksjonsevnen er et hinder for å utføre jobben, at sykefraværet er høyt, og at det er kostbart og komplekst å tilrettelegge.

– Jeg brenner for at dette skal snu, og at arbeidsgivere i stedet skal se de store mulighetene. Jeg er overbevist om at det vil skje så fort de får høre om hvor godt funksjonsassistanse fungerer, og de får øynene opp for at det ikke er vanskelig å tilrettelegge, sier Atif.

– Så må man vite hvor man skal henvende seg, hvilke ulike former for tilrettelegging som finnes, hvilke ordninger man kan søke på og lignende, fortsetter han.

Atif, sjef Kjetil og kollega Hannah smiler til kamera og står foran en stor skjerm hvor det står "Ett arbeidsliv - like muligheter". Hannah sitter i rullestol.
Atif sammen med sjef Kjetil Solheim og kollega Hannah Lunden

En holdningsendring må til

Kjetil Solheim, relasjonsansvarlig i Prima Assistanse og Atifs sjef, er full av lovord om både Atif og funksjonsassistanse.

– Nedsatt funksjonsevne er ikke lik nedsatt arbeidsevne! Atif er en stor ressurs for oss, og hans gode kompetanse sitter tross alt i hodet, og så bistår funksjonsassistenten med ledsagning og synstolkning.

Kjetil tror funksjonsassistanse er en stor del av løsningen for at flere funksjonshemmede kommer i arbeid, og er glad for at Atif nå får anledning til å spre budskapet til enda flere gjennom mangfoldsnettverket.

– En holdningsendring må til! Jeg ønsker meg et samfunn hvor vi ikke ekskluderer verdifull kompetanse og arbeidskraft, avslutter han.

Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?

Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.

Relaterte artikler

gruppebilde av 10 mennesker som sitter i rugbyrullestol inne i en idrettshall

Avdelingsleder i Agder tester rullestolrugby for første gang

Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert