Rullestolrugby imponerer i Sandnes

Rullestolrugby er en stadig mer populær para-idrett for rullestolbrukere. En av de nyetablerte klubbene er Rolling Thunder i Sandnes, som får stadig flere medlemmer.

Nils Martin Pols (44) jobber til daglig som koordinator for service og ettermarked i Kverneland Energi. En kveld i uken setter han seg i bilen og kjører fra Bryne til Sandnes, hvor han møter en sprek og humørfylt gjeng for 2 timer med rullestolrugby-trening. Rolling Thunder holder til i flotte Vågen Idrettshall midt i Sandnes sentrum.

Erik Baret holder taktikkmøtet med spillergruppen

Fra fredagstaco til trening

Nils Martin forteller stolt at han og Jan Reidar Birkeland møttes på en Sunnaas Camp Spinal sommeren 2021 og ble introdusert for para-idretten rullestolrugby.

– Jan Reidar ble veldig gira når han fikk prøve rullestolrugby og hadde lyst å dra i gang det når han kom hjem. Da sa jeg at hvis du drar det i gang så skal jeg bli med deg. Så det blei oss to da, sier Nils Martin.

Ikke lenge etter var de i gang med treninger på fredagskvelder klokken 20, det eneste tidspunktet i uken hvor det var tilgjengelige haller. På imponerende vis klarte de å få stadig flere til å bytte ut fredagstacoen med treningsklær.

Rullestolrugby startet først opp i Canada i 1977 og har siden spredt seg til over 40 land. Denne unike sporten er også kjent som «murderball» og «quad ball». Nils Martin har nylig tatt rugby-trenerutdanning, med blant annet kursinstruktør fra Canada. Rolling Thunder utvikler seg i rekordfart, både teknisk og taktisk.

Ambisjoner og landslagsspill

I 2022 deltok de på NM for første gang og klarte utrolig nok å kapre bronsemedaljen.

– Målet vårt i 2023 er definitivt å komme til finalen og kjempe om gullet, sier lagleder Jan Reidar Birkeland. Han forteller videre at de i dag har fått ny treningstid, på torsdager klokken 20-22. Med støtte fra NAV vil de nå også få 10 nye spesialtilpassede rugbystoler.

En av spillerne, Helge Kvamme Solvik, har til og med blitt invitert på landslagssamlinger. Han stortrives på parketten og poserer mer enn gjerne i sin nye Manchester United-skjorte.

Rolling Thunder har både ekstra rugbystoler og en stor hall med plass til flere på treningene sine. Nesten halvparten av de 14 medlemmene i dag er kvinner, noe som gjør at klubben skiller seg positivt ut.

Denne torsdagen var Erik Baret fra Norges Rugbyforbund til stede og bidro med trening og klubbutvikling. Han bekrefter at stadig flere kvinner får øynene opp for rullestolrugby og at Sandnes her går foran med et godt eksempel.

Nils Martin Pols
Nils Martin Pols
Helge Kvamme Solvik
Helge Kvamme Solvik

– Deres engasjement både på trening, i spill, samt i det sosiale utenfor banen vil jeg si er en av Norges beste. Det at de også har klart å få på plass en dommer og en mekaniker som hjelper dem er imponerende. Vi gleder oss til å se dem i aksjon igjen i NM i 2023. De har all grunn til å sikte mot gullet, sier leder for norsk rullestolrugby, Erik Baret.

- Det er bare å stille opp

– Vi er et sosialt lag. Vi har 30 minutter i forkant av treningen hvor vi er sosiale og sjekker utstyr. Vi er blitt en veldig fin gjeng. Mange har behov for det sosiale og. Jeg tror at det drar folk på trening, at det er godt miljø og vi har det gøy her, sier Nils Martin.

De øver på ulike ferdigheter og setter alltid av halve tiden på spill. Han forteller at de har egen Facebook-side som heter «Rollingthunder» og at alle interesserte er velkomne.

– Det er bare å stille opp, du trenger ikke avtale på forhånd, avslutter treneren før han plukker opp ballen og ruller ut på parketten.