Fredrik sjekker ut badeplasser

Tekst: Fredrik G. Harestad

Fredrik er en Stavangermann på 25 år som digger friluftsliv. Til tross for sin funksjonsnedsettelse drar han stadig ut på turer i Stavanger-regionen. Han benytter seg av elektrisk rullestol og BPA-assistent.

Som rullestolbruker er han avhengig av at turområdene og severdighetene er tilrettelagt, slik at han på lik linje med andre kan ta de i bruk. Denne gangen ville Fredrik sjekke ut noen populære badeplasser i området. Valget falt da på Hellestøstranden, Tengesdalsvatnet og Sjøbadet Myklebust - en jærstrand, et ferskvann og et sjøbad.

Hellestøstranden

Hellestø er en veldig fin strand på 3 kilometer som ligger i Sola kommune. Den er populær for både badegjester og surfere. Men, den er dessverre ikke tilrettelagt for rullestolbrukere.

Man kommer bare et lite stykke ned fra parkeringsplassen før man blir stoppet av sanden. Her er det ikke laget noe alternativ til rullestolbrukere. Det er heller ingen toalettfasiliteter tilgjengelig. Det er en stor parkeringsplass med egen handikap-parkering her, noe som er et pluss. Vakkert jærsk landskap til tross vil jeg ikke anbefale turen til rullestolbrukere, da selve høydepunktet stranden er utilgjengelig. Det blir derfor bare terningkast 3 til Hellestø.

To bilder: første av Hellestøstranden.Stor, bred strand og blått hav. Flott, blå himmel. Siv i front av bildet. Andre bildet viser Fredrik i elektrisk rullestol som har en terning med terningkast tre på fanget.

Tengesdalsvatnet

Neste tur gikk til Tengesdalsvatnet som ligger nær Høle i Sandnes kommune. Stedet er populært både for badegjester og overnatting i telt. Parkeringsplassen var ganske liten og hadde ingen HC-parkering. Toalettfasilitetene var heller ikke tilrettelagt for rullestolbrukere.

 

Badeplassen derimot var helt perfekt for rullestolbrukere med en stor og fin rullestolrampe som gikk helt ut i vannet. Vannet ligger like ved parkeringsplassen, så her er det lett å få tatt seg et bad. Du kan også fiske fritt her og leie kano hvis du er interessert. Utsikten fra badeplassen er også veldig fin. Denne plassen kunne fått toppskår hvis det ikke hadde vært for litt løs grus på stien, litt liten parkeringsplass og manglende HC-toalett. Det blir terningkast 5 til Tengesdalsvatnet.

Fredrik på rullestol-rampen ned mot vannet. Flott vann bak ham med noen åstopper på andre siden av vannet.

Sjøbadet Myklebust

Vårt siste besøk ble Sjøbadet Myklebust, i Tananger, Sola kommune. Det flotte sjøbadet ble åpnet i 2015 og har siden vært svært populært. Bassenget får naturlig sjøvann sirkulert inn og ut med bølger og tidevann, og er omgitt av svaberg. Det er både strand og sandbunn i bassenget.

 

Her var det en stor og god parkeringsplass. Det var et godt stykke å gå fra parkeringsplassen til sjøbadet, cirka 20 til 30 minutter. Stien består av en blanding av hard og løs grus i kupert terreng, men med veldig god utsikt og fint laget. Badeplassen var veldig godt tilrettelagt for rullestol med en rullestolrampe som går helt ut i sjøen. Det finnes også en do med dusj der, som kan være greit å bruke etter et bad i sjøen. Sjøbadet Myklebust skal ha stort skryt for et flott anlegg med god tilrettelegging. Jeg anbefaler alle å ta turen her, terningkast 6!

Fredrik i elektrisk rullestol foran Sjøbadet Myklebust. Svaberg i bakgrunnen, betongplatting og rullestolrampe.