Avdelingsleder i Agder tester rullestolrugby for første gang

Charlotte Tangvald Hansen, avdelingsleder i Prima Assistanse Agder, tester ut rullestolrugby for første gang med Team Hjulius i Kristiansand. Rullestolrugby er en eksplosiv og inkluderende lagidrett som gir mennesker med funksjonsnedsettelser muligheten til å utfordre seg selv både fysisk og mentalt.

Hva er Rullestolrugby?

Rullestolrugby spilles med 4 spillere på banen på hvert lag, i tillegg kan lagene ha inntil 8 innbyttere. Det spilles på en basketballbane med en egen rullestolrugbyball som ligner en volleyball. Målet er å score mål ved at en spiller krysser motstanderens mållinje mens ballen er under kontroll.
Ballen sentres, kastes, slås, dribles og trilles i alle retninger.

Laget i forsvar må forhindre at laget i angrep kommer seg fremover på banen gjennom å blokkere motstanderne med rullestolrugbystolen. Det er lov med full kontakt mellom stolene. Man kan ikke slå eller røre motstanderens armer og overkropp.

Hvem kan spille?

I Norge kan alle få være med på treninger og turneringer uansett funksjonsnivå. Det spilles i spesielt utviklede rugby- rullestoler.

Kilde: rugby.no

Mitt navn er Charlotte Tangvald Hansen, og jeg er avdelingsleder for Prima Assistanse i Agder. Som person med dysmeli, som betyr for mitt tilfelle at jeg mangler venstre hånd, har jeg alltid hatt et ønske om å utforske idretter og aktiviteter som utfordrer meg fysisk, men som også tilpasser min funksjonsnedsettelse.  

Derfor var det en spennende mulighet å få teste rullestolrugby sammen med det fantastiske laget Team Hjulius, som trener hver onsdag i Møvighallen i Kristiansand.  

Kvinne som sitter i rugbyrullestol inne i idrettshall, smiler og ser inn i kamera

Idretten 

Rullestolrugby er en intens og actionfylt sport som kombinerer elementer fra rugby, basketball og håndball. Hver spiller har en rullestol som er spesielt designet for sporten, og målet er å score ved å føre ballen over motstanderens mållinje.  

Rullestolrugby er den hurtigst voksende lagidretten for mennesker med funksjonsnedsettelser. I dag spilles den i over 40 land. I Norge finnes det lag i Oslo, Skien, Horten, Kristiansand, Sandnes, Bergen og Trondheim.  

Idretten ble opprinnelig utviklet av ryggmargsskadde som hadde lammelser i armene eller fingrene. I dag deltar også blant annet muskelsyke, amputerte og folk som er født med cerebral parese eller dysmeli, i idretten.

gruppebilde av 10 mennesker som sitter i rugbyrullestol inne i en idrettshall

Opplevelsen 

Etter å ha fått muligheten til å delta på trening, ble jeg virkelig positivt overrasket over hvor godt tilpasset sporten kan være for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser.  

Det som kanskje var mest gøy, var å oppdage hvor raskt konkurranseinstinktet mitt ble vekket. Den støtten og entusiasmen som laget gir hverandre er smittende. Når du sammen får ballen over målstreken, er det en mestringsfølelse som er vanskelig å beskrive! 

Kvinne som sitter i rugbyrullestol, ser utover idrettshall

Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?

Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.

Relaterte artikler

Fredrik foran sumo restaurant. I elektrisk rullestol, svarte klær og solbriller. Han smiler.

Fredrik sjekker ut Sumo Restaurant i Sandnes 

Fredrik er en Stavanger-mann på 26 år, som innimellom liker å spise ute i Stavanger og Sandnes. Han benytter seg av elektrisk rullestol og BPA-assistent. Som rullestolbruker er han avhengig av at

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert