Hva er BPA

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA) er i hovedsak en alternativ måte å organisere praktisk bistand på.

Om BPA

BPA skiller seg ut fra de mer tradisjonelle tjenestene ved at det er den funksjonshemmede som selv bestemmer hvordan assistansen skal være.

BPA kan også gis til funksjonshemmede barn som et alternativ til avlastning. I slike tilfeller er det foresatte eller andre nærstående som fungerer som arbeidsleder for ordningen.

En BPA-assistent gir funksjonshemmede muligheten til å leve et mest mulig normalt liv på lik linje med alle andre. På mange måter er BPA et likestillingsverktøy, ettersom den eliminerer barrierer og muliggjør deltakelse på alle samfunnsarenaer. Og i tillegg er det mange steder fritt brukervalg så den enkelte kan velge selv.

Med en BPA-assistent bestemmer du selv

Hensikten med brukerstyrt personlig assistanse er å muliggjøre deltakelse i samfunnet på lik linje med alle andre.

BPA gir personer med funksjonsnedsettelser muligheten til å leve et mer selvstendig liv ved å ha assistanse i hverdagen. Med BPA er det du med et assistansebehov som styrer dine assistenter.

Det er du som er arbeidsleder og du har dermed det daglige ansvaret for ordningen. Dette betyr at de assistentene du ansetter bare jobber for deg, og at det er du som gir dem opplæring i forhold til hvordan assistansen skal ytes.

Vi kaller ofte BPA for et frigjøringsverktøy fordi det er du som bestemmer hvem som skal være dine assistenter, hva assistentene skal gjøre og hvor assistansen skal skje. På denne måten kan du leve et selvstendig liv, og en BPA-assistent kan gi deg muligheten til å bo der du vil, studere, jobbe, reise, delta på fritidsaktiviteter og mye mer.

Hva gjør Prima Assistanse?

Du vil få opplæring og veiledning i hvordan du kan være en god arbeidsleder, og vi i Prima Assistanse gir individuell oppfølging til alle våre arbeidsledere. Prima Assistanse vil være assistentenes formelle arbeidsgiver hvorav vi vil ha ansvar for lønnsutbetalinger, forsikringer, pensjon, feriepenger og liknende.

Har du flere spørsmål om hva BPA er? Ta kontakt med oss for mer informasjon. Vi besvarer alle spørsmål med glede.

Vanlige spørsmål og svar

Dersom du har krav på nødvendige helse- og omsorgstjenester fra kommunen, er det to primære kriterier som må oppfylles for å kunne ha rett til BPA. Du må ha et langvarig behov på minst 2 år og også et omfattende behov. Sistnevnte innebærer et behov på minst 32 timer per uke. Det finnes samtidig en rekke eksempler på innvilgede BPA-ordninger for langt lavere timebehov, og det anbefales derfor at du likevel søker. Du kan lese mer i Rundskriv I-9/2015, et dokument utformet av Helse- og omsorgsdepartementet som forklarer regelverket på en kort og god måte.

Det er det så absolutt. Det ligger i BPA-ordningens natur at det skal fremme og muliggjøre et så selvstendig liv som mulig for deg som er tjenestemottaker. Det innebærer da også assistanse utenfor hjemmets fire vegger, slik som kortere reiser, aktiviteter og trening. Det er du som bestemmer hvordan innvilgede timer skal brukes, såfremt det du ønsker å gjøre faller inn under både vedtakets rammer og arbeidsmiljølovens bestemmelser.

For å få innvilget BPA er det nødvendig å søke kommunen om dette. Selve søknadsprosessen kan være komplisert og det kan være vanskelig å sette seg inn i hva slags dokumentasjon som vil fremme egen sak. Det kan derfor være både behjelpelig og lurt å la Prima Assistanse bistå i denne prosessen. Ta kontakt med oss, så kan vi se på søknaden din sammen.

Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?

Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.

Relaterte artikler

Mann i elektrisk rullestol med ryggen til kamera. Har armene strakt i været og er vendt mot en flott utsikt over vann og fjell.

Hva er BPA

BPA gir deg mulighet og makt til å styre eget liv. Les mer her om hva det spesifikt går ut på.

Mann ledsages av kvinnelig assistent over svaberg ved sjøen.

Hvem kan få BPA

For å få brukerstyrt personlig assistanse må du ha rett til nødvendig helse- og omsorgstjenester fra kommunen.

BPA for barn

Med BPA får barnet mulighet til å bli mer selvstendig, mens det også blir mulig å leve et fleksibelt familieliv.

Kvinne i rullestol i drivhus med mange planter sammen med kvinnelig assistent.

BPA for kommuner

Prima Assistanse er en leverandør som har spesialisert seg på å levere BPA på vegne av kommunen og arbeidsledere. …

Kvinne med hvit stokk ledsages av kvinnelig assistent ved en fergehavn. Assistenten triller en koffert.

BPA-rådet

Vårt BPA-råd består av flere erfaringskonsulenter, dvs. at de selv har BPA.

Rettighetspraten med Hege Tegler og Geir Lippestad
En podcast om funksjonshemmede og pårørende.
Hold deg oppdatert