Frihet til å skape: Rune pusset opp traktor og vant årets frihetsøyeblikk 2025
Publisert
Idunn Ulvestad Hjermind
Markedskonsulent
Med hjelp fra sine BPA-assistenter pusset Rune Hoftun, som er døvblind, opp en traktor fra 1961. Nå er han kåret til vinneren av «Årets frihetsøyeblikk 2025», en pris som hyller små og store øyeblikk muliggjort av brukerstyrt personlig assistanse (BPA).
Rune Hoftun, som er døvblind, vant prisen «Årets frihetsøyeblikk» etter å ha pusset opp en traktor fra 1961 ved hjelp av sine BPA-assistenter. Prisen, delt ut av Prima Assistanse, feirer øyeblikk som viser hva brukerstyrt personlig assistanse (BPA) muliggjør. Rune fikk hjelp til alt fra å finne deler på nett til pussing og lakkering – og kjørte stolt i kortesje under «Saudadagane». Juryen trakk frem friheten til å skape som et viktig aspekt ved BPA. Rune selv er både overrasket og takknemlig for prisen.
Frihetsprisen
Hvert år deler Prima Assistanse ut pris til «Årets frihetsøyeblikk», hvor personer som har BPA kan sende inn små og store øyeblikk muliggjort av tjenesten – som gir en herlig følelse av frihet til å leve. Dette gjør vi for å løfte frem viktigheten av BPA, og for å vise hvor mye fint dette likestillingsverktøyet kan brukes til.
Nominerte øyeblikk til prisen inkluderte alt fra å kunne invitere til hjemmelaget middag, dra på utflukt og drive med fritidsaktiviteter, gifte seg, dra på festival – til å vinne VM i para-seiling.
Ørjan Brevik var vinneren av «årets frihetsøyeblikk 2024»
Ikke en enkel jobb å velge finalister
Juryen som valgte ut finalistene bestod av Pia Vareberg fra Team Pølsa, eventyrer og influenser Daniel Maudal, samt funkis-aktivister Amalie Rakkestad og Hannah Lunden. Vinneren ble så stemt frem av dere på våre nettsider.
På Prima-dagen den 16. juni, hvor vi feirer BPA med fest på alle våre 12 lokalavdelinger, annonserte Pia Vareberg vinneren på BPA-showet vi streamet på facebook. Gikk du glipp av showet? Se reprisen HER
– Det har ikke vært en enkel jobb å finne de tre finalistene blant så mange flotte frihetsøyeblikk, sa Pia, før hun annonserte Rune Hoftun (48 år) fra Sauda i Rogaland som vinner for 2025.
Rune Hoftun var vinneren av «årets frihetsøyeblikk 2025»
Frihet til å skape
Slik omtalte Pia hans frihetsøyeblikk:
– Rune viser at BPA også gir frihet til å skape, og at med litt assistanse behøver ingen prosjekter være for store.
Rune hadde nemlig, med bistand fra sine BPA-assistenter, pusset opp en traktor fra 1961, og kjørte i kortesje under festivalen «Saudadagane».
Rune er døvblind, og sier selv at hans frihetsøyeblikk ikke ville ha vært mulig uten hans flinke assistenter. De bistod ham med å finne deler til traktoren på nett, puss og lakk. Traktoren fant de på facebook i Finnmark, og fikk den fraktet hele veien til Sauda.
Å kunne holde på med et slikt prosjekt og kjøre i kortesje med traktoren betydde veldig mye for Rune, som alltid har hatt en interesse for kjøretøy, teknikk og å være «handy».
– Jeg må alltid ha noe mellom fingrene. Det har jeg nok etter min morfar, som kjørte lastebil, sier han.
Det betydde også mye å vinne i kategorien åpen klasse på festivalen, noe som kom som lyn fra klar himmel. Like overrasket ble han over å vinne årets frihetsøyeblikk:
– Det var helt topp å vinne – det hadde jeg ikke trodd, sier Rune
BPA: veldig viktig for døvblinde
Rune fikk BPA tilbake i 2018, etter flere års kamp. Tidligere hadde han kun hatt hjemmehjelp, som han ikke opplevde som en god løsning for ham; det var uforutsigbart med gjennomtrekk av mange ulike mennesker.
– Det bør ikke være en kamp å få BPA – det må være mer tilgjengelig. For døvblinde er BPA veldig viktig, sier han.
Han forteller at livet forandret seg radikalt når han endelig fikk BPA.
– Med assistanse kommer jeg meg ut. Før satt jeg hjemme hele tiden, sier Rune, som bruker assistanse til alt fra handling, ordne i huset, turer, til fritidsaktiviteter.
Universell utforming og bevisstgjøring
Rune skulle ønske at flere hadde kunnskap om døvblindhet, inkludert det offentlige. Universell utforming er også veldig viktig og burde få mer fokus, mener han.
– Jeg opplever at det har blitt mindre tilrettelagt, i stedet for mer, på nett, noe som er veldig kjedelig. Så er det dette med betalingsterminaler som ikke er universelt utformet for eksempel. Det er så mye, sier han.
På spørsmål om hva neste prosjekt blir, forteller Rune at traktoren nok blir et evigvarende prosjekt – men at han har kjøpt en stasjonærmotor som «bare» er 90 år gammel som han skal prøve å fikse opp.
I tillegg har han fått seg tandemsykkel som han skal teste, og når vinteren kommer skal han holde på med byggesett. Sist bygget han en modell av Hurtigruta Fridtjof Nansen.
Rune Hoftun i sin oppussede traktor fra 1961
Donasjon til Foreningen Norges Døvblinde
Som del av vinnerpremien fikk Rune 10.000 kr han kunne donere til en valgfri organisasjon, og valget falt på Foreningen Norges Døvblinde (FNDB).
På spørsmål om hvorfor han ville donere til dem, svarer Rune:
– Det er her jeg hører til.
Han har deltatt, og setter veldig pris på, samlinger som FNDB arrangerer.
Vi møter daglig leder for FNDB, Grethe Feiring, i deres lokaler på Bislett i Oslo for å overrekke gavesjekken. Hun kan fortelle at organisasjonen ble stiftet allerede i 1957. I dag har de 260 medlemmer, som består av døvblinde og støttemedlemmer
Markedskoordinator i Prima (Emil Massa Vasstrand) sammen med daglig leder i FNDB (Grethe Feiring)
FNDB sitt arbeid
Foreningen Norges Døvblinde arbeider for å skape møtepunkter og fellesskap for deres medlemmer, gjennom storsamlinger, fotturer og lokale kontaktklubber.
– Mange av våre medlemmer har ikke store nettverk, og derfor er dette arbeidet viktig. De får muligheten til å komme sammen og utveksle erfaringer og tips, sier Grethe.
Hun forteller at gjennom møtepunktene tilrettelagt av FNDB, hvor medlemmene også får benytte seg av tolkledsagere, skapes det et trygt rom hvor man kan utfolde seg på en måte man ellers kanskje ikke ville gjort alene.
– Vi opplever at dette betyr veldig mye for våre medlemmer, sier Grethe.
I tillegg jobber FNDB politisk for å ivareta døvblindes rettigheter, fremme deres interesser og skape bevisstgjøring i samfunnet. Særlig jobber de opp mot tolketjenesten, hvor det for øyeblikket er langt større etterspørsel enn hva tilbudet kan dekke.
Tolkledsagere
En tolkledsager for døvblinde kan tegnspråk eller bruker berøring, ledsager og kan beskrive omgivelsene. Grethe og FNDB oppfordrer sterkt flere til å ta utdannelse innen dette.
Uten tolkene ville ikke samlingene deres være mulige å arrangere. Grethe forteller om medlemmer som ikke har fått innvilget tolk, og dermed ikke kan delta på arrangementer, aktiviteter og lignende.
Tolketjenesten spiller altså en stor rolle for døvblindes mulighet til å delta mer likestilt i samfunnet, sammen med andre tjenester som BPA og funksjonsassistanse i jobb.
Takk til Rune
På vegne av FNDB retter Grethe en stor takk til Rune for pengene han donerte til dem.
– Det er veldig stort at Rune ønsket å gi denne gaven til oss. Vi er veldig takknemlige. Tusen, tusen takk!
Pengene vil brukes til glede for FNDB sine medlemmer.
FNDB har flere planer de ønsker å sette til livs, som flere samlinger og kurs for sine medlemmer. Ønsker du å bidra kan du bli støttemedlem for 100 kr i året ved å sende mail til [email protected]
Daglig leder i FNDB – Grethe Feiring
Behov for en trygg og nær leverandør av BPA-tjenester?
Vi vet at tilgjengelighet er viktig for deg. Helt fra første møte skal du oppleve at vi i Prima Assistanse både er profesjonelle og pålitelige.
Med BPA får Julie muligheten til å leve et aktivt og meningsfullt liv – med ting som naturopplevelser, dyr og mestringsfølelse. Bli med når hun deler hvordan terapiridning og livet på en
I mai hvert år arrangeres løpet Wings for Life over hele verden for å samle inn penger til forskning på ryggmargskade. Den 4. mai 2025 er den syvende gangen Prima Assistanse står
Kan man få BPA i samlokalisert bolig? Ifølge en juridisk vurdering fra advokatbyrået Lippestad er svaret ja. Likevel møter mange søkere motstand fra kommunene. For Anne-Kari Østensen og sønnen Fredrik ble BPA